САЩ са важен стратегически партньор на България и ние отдаваме

...
САЩ са важен стратегически партньор на България и ние отдаваме
Коментари Харесай

Борисов покани големите американски компании да инвестират у нас

САЩ са значим стратегически сътрудник на България и ние отдаваме огромно значение на развиването на двустранните търговско-икономически връзки “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с представители на Американската комерсиална камара (US Chamber of Commerce).

Това e най-влиятелната представителна организация на американския бизнес, учредена през 1912 година, в която членуват 300 000 компании от едрия и междинен бизнес в Съединени американски щати.

„ Съединени американски щати са значим стратегически сътрудник на България и ние отдаваме огромно значение на развиването на двустранните търговско-икономически връзки “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с представители на Американската комерсиална камара (US Chamber of Commerce).

Това e най-влиятелната представителна организация на американския бизнес, учредена през 1912 година, в която членуват 300 000 компании от едрия и междинен бизнес в Съединени американски щати.

„ Стремим се към по-нататъшно активизиране на разговора и взаимоотношение в икономическата област като задачата ни е оползотворяване на съществуващия капацитет за разширение на деловото ни съдействие “, уточни министър председателят Борисов пред американския бизнес. Той бе показан от корпорации като AES (American Energy Systems), Citi Bank, IBM, Гугъл, MetLife, General Electric, Motorola Solutions, Raytheon, UPS и други.

В последно време Съединени американски щати постоянно се подреждат измежду 20-те водещи външнотърговски сътрудници на България. По данни от 2018 година страната е 15-ият по значителност пазар за осъществяване на български артикули зад граница. Американският пазар е измежду главните експертни дестинации за реализацията на български произведения от високотехнологичния бранш.

„ Доброто съдействие с американския бизнес, което удостоверява и срещата през днешния ден, е самопризнание за напъните, които българското държавно управление поставя за атрактивни условия за насърчаване на бизнес, за сполучливото разгръщане на производствата и повишаването на вложенията “, посочи министър-председателят Бойко Борисов пред Американската комерсиална камара. Той подчертава върху ролята и привличането на нови директни американските вложения у нас, посредством които се разкриват нови работни места, водят до растеж на стопанската система ни и покачват стандарта на живот в страната.

„ Значителен капацитет за вложения от Съединени американски щати има във високотехнологични браншове като осведомителните и информационните технологии, аутсорсинга на бизнес процеси, машиностроенето, електротехниката и електрониката “, означи министър председателят Борисов.

Министър-председателят посочи още, че българо-американските търговско-икономически връзки са се задълбочили мощно. Това демонстрират и годишните срещи на премиера с Американската комерсиална камара в България (AmCham), която е член на US Chamber of Commerce. По време на последното такова събитие представителите на AmCham приветстваха премиера Борисов за основания от държавното управление добър бизнес климат и за отличния разговор с него.

По данни на Министерството на стопанската система за 2018 година търговията със артикули със Съединени американски щати доближава стойност от над 975 млн. щ. д., а износът ни е на стойност от над 633 млн. щ. д. (без включване на услугите). По оценка на Българската организация за вложения общият размер на директните капиталовложения на Съединени американски щати в България за интервала 1996-2016 година е 1,69 милиарда евро, с което страната се подрежда на 9-о място по мярка на директни задгранични вложения у нас.

Основната функционалност на Американската комерсиална камара (US Chamber of Commerce), с която министър председателят Борисов организира среща, е осъществяване на изследвания и възстановяване на бизнес средата в полза на нейните членове. Приоритетите й са реализиране на оптималната независимост за бизнеса в границите на върховенството на закона, понижаване на регулациите, задоволително данъчно облагане, свободна търговия, възстановяване на инфраструктурата и интернационализация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР