САЩ призоваха Русия незабавно да освободи украинците, които е накарала

...
САЩ призоваха Русия незабавно да освободи украинците, които е накарала
Коментари Харесай

Вашингтон призова за незабавно спиране на руските депортиции в Украйна

САЩ приканиха Русия неотложно да освободи украинците, които е предиздвикала да изоставен домовете си и да допусне външни наблюдаващи във връзка със известия, че Москва предлага украински деца за осиновяване, а хиляди други деца са изчезнали, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

" Незаконното прекачване и депортиране на предпазени лица е тежко нарушаване на Четвъртата женевска спогодба за отбрана на цивилните и съставлява военно закононарушение ", съобщи през вчерашния ден държавният секретар Антъни Блинкън. В изказване той уточни, че има известия, че съветските управляващи " съзнателно отделят от родителите им украински деца и отвличат други от сиропиталища, след което ги дават за осиновяване в Русия ". Освен това има данни за " арестувани и изчезнали хиляди украински цивилни ", които не са минали процедурата за " дестилация ", сподели Блинкън.

Правителството на Украйна упреква Русия, че е депортирала стотици хиляди украинци от окупираните територии и ги е вкарала във " филтрационни лагери ". Киев прикани Червения кръст за подпомагане. Руската страна отхвърля, че съзнателно нанася удари по цивилни и споделя, че предлага филантропична помощ на тези, които желаят да изоставен Украйна.

Женевските конвенции от 1949 г, които дефинират интернационалните правни стандарти за хуманно отношение във въоръжени спорове, не разрешават всеобщо наложително прекачване на цивилни по време на спор на територията на окупиращата страна и дефинират това като военно закононарушение. Според Антъни Блинкън от разнообразни източници, в това число от съветското държавно управление, следва, че " съветските управляващи са разпитвали, задържали и наложително депортирали от Украйна в Русия сред 900 хиляди и 1,6 милиона украински жители, измежду които 260 хиляди деца ". По думите на държавния секретар на Съединени американски щати депортираните постоянно са пращани в изолирани райони в съветския Далечен изток.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР