САЩ презират евентуалния завой на Путин към Северна Корея

...
Владимир Путин и Ким Чен Ун може всеки да има
Коментари Харесай

Владимир Путин и Ким Чен Ун може всеки да има нещо, което другият иска – опасна комбинация, що се отнася до САЩ.

Среща, която може да е в процес на работа между руските и севернокорейските автократи, може да окаже влияние върху войната в Украйна, да усложни многократно неуспешните усилия на Вашингтон да овладее ядрената програма на Пхенян и да участва в по-широката геополитическа игра на шах, която се развива в Тихия океан през който Китай е основният играч.

Вашингтон реагира на възможността за среща – която евентуално може да се състои, след като Ким се качи на борда на своя брониран влак, насочен към руския Далечен изток – като се подиграва на Путин, предупреждава Северна Корея и се опитва да разбере какво може да означава това.

Русия може да търси Ким да попълни запасите си от боеприпаси и артилерия, докато войната в Украйна преминава в нова кървава зима. Пхенян също е опитен в технологиите за безпилотни самолети и ракети. Междувременно Ким знае, че Русия е дългогодишна и усъвършенствана ядрена сила, чийто опит може да помогне на неговата собствена разширяваща се програма. Освен това е голям доставчик на петрол, а Северна Корея и Русия живеят под наказателни западни санкции и ограничения за достъпа им до световния пазар. Ако могат да си помогнат взаимно за облекчаване на болката от блокадите, може да успеят да правят бизнес.

kim jong un ФАЙЛ 122722 KCNA/Ройтерс

Плюс това, за лидера на Северна Корея пропагандната стойност на бедната му страна, която помага да укрепи много по-голямата Русия, може да бъде ценна. И той ще привлече вниманието на Вашингтон след дългогодишно дипломатическо замразяване след вълната от похвали и критики на администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Както често се случва по време на войната в Украйна, Вашингтон разтръбява информация от своите разузнавателни агенции, за да предизвести и дискредитира ходовете на Путин, преди те да се случат. Когато става въпрос за жесток сарказъм, няма по-добър практик от Рам Емануел, американският посланик в Япония и язвителен политически агент. Ако основната цел на руската инвазия в Украйна е била да се пресъздаде империята на Москва, Емануел каза пред CNN, че „тази империя сега е зависима от Северна Корея, тя е зависима от Иран – две изолирани държави, две държави, които се възприемат като парии. Това ви казва колко провал е тази война.

В Белия дом съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че САЩ се опитват да разберат дали Северна Корея може да направи значителна разлика във военните усилия на Русия. „Зададохме този въпрос на нашата разузнавателна общност. Това е добър въпрос. Нашата видимост както към въпроса за количеството на запасите, така и след това, разбира се, към качеството на запасите е донякъде ограничена“, каза Съливан, добавяйки: „Мисля, че има отворен въпрос за това колко материални средства и какво е качеството на материалните средства, които можеше да бъде предоставено, ако трябваше да бъде предоставено.“

Съливан предупреди, че продажбата на оръжие, което Русия може да използва, за да атакува зърнени силози или отоплителната инфраструктура на големите украински градове, няма да се отрази добре на Северна Корея. Но моралните аргументи няма да трогнат Ким, който държи населението си заключено в огромен затворнически лагер, разтърсен от репресии и глад.

Докато САЩ пренебрегват възможната среща Ким-Путин, и двамата лидери имат капацитета да създадат проблеми на Вашингтон. Русия веднъж се присъедини към САЩ в многонационалните усилия за ограничаване на ядрените и ракетните програми на Пхенян, но това очевидно вече не е вероятно, тъй като Путин се стреми да пробие влиянието на САЩ по целия свят. Това означава, че арсеналът за масово унищожение на Севера ще остане все по-сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ.

Тук има и политическо измерение. Ако Северна Корея успее да предложи на Путин значителна военна помощ, това би подсилило надеждите на Русия за удължаване на войната точно в момента, когато бавно започващата офанзива на Украйна изглежда започва да постига реални печалби. Ако войната се разпростре дълбоко в годината на изборите в САЩ, Путин може да увеличи политическия натиск върху президента Джо Байдън на фона на нарастващите обществени въпроси относно многомилиардната спасителна линия на Вашингтон за Украйна. Този скептицизъм се подхранва от предупрежденията на Тръмп, че Украйна трябва да бъде освободена и че той ще сложи край на войната – при условия, вероятно благоприятни за Русия – ако спечели изборите през 2024 г.

Срещата на Путин и Си Дзинпин също би циментирала опасенията, че световните тирани се обединяват в антиамерикански съюз. Приятелството на Путин с китайския лидер разтревожи САЩ, въпреки че Пекин може да не е предложил помощта, на която руският лидер може да се надява – една от причините той може да се обърне към Северна Корея за военни доставки. Разбира се, Русия също е тихоокеанска сила и може допълнително да дестабилизира и без това напрегнатия геополитически театър там, който представлява най-неприятното предизвикателство за националната сигурност на Америка.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР