САЩ посъветвали Полша да не изпраща изтребители МиГ-29 в Украйна

...
САЩ посъветвали Полша да не изпраща изтребители МиГ-29 в Украйна
Коментари Харесай

След договорка с Китай САЩ посъветвали Полша да не праща изтребители на Украйна

САЩ посъветвали Полша да не изпраща изтребители МиГ-29 в Украйна през май тази година след сделка с Китай. Това пише  консервативното издание The Spectator, базирайки се на източници, близки до управлението на КНР.

Според източник на медията Вашингтон и Пекин са се договорили, че в случай че Съединени американски щати не разрешат изпращането на полски изтребители в Киев, то Китай ще направи всичко възможно да " обезврежда нуклеарната опасност "  на Русия на оперативно равнище.

" Проработи. Съединените щати взеха решение, че няма потребност да се доставят самолети ", обяснил той.

Изданието напомня, че в началото Съединени американски щати са подкрепили предлагането за прекачване на МиГ-29 от Полша в подмяна на по-модерни западни изтребители за Варшава. Малко по-късно обаче Вашингтон внезапно промени позицията си, като дефинира концепцията за " неприемлива ".

Договорката сред КНР и Съединените щати се потвърждава косвено и от обстоятелството, че страните от НАТО предават огромен брой оръжия на украинската войска, само че задържат доставките на бойни самолети, хеликоптери, танкове и ракети с огромен обхват.

На 6 март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че страните от алианса са получили позволение да изпратят изтребители в Украйна на фона на пълномащабна съветска инвазия. Той също по този начин означи, че Съединени американски щати договарят с Полша за това какво може да направи НАТО, с цел да отговори на нейните потребности, в случай че решат да обезпечат изтребители на украинците.

Администрацията на Байдън в началото уточни, че МиГ-29, които се намират в Полша, могат да бъдат трансферирани в Украйна за обезпечаване на въздушна поддръжка. Вместо това обаче Пентагонът ги изпрати в американска база в Германия, акцентирайки, че самолетите не са най-ефективното оръжие и че изпращането им в Украйна може да докара до " висок риск " от ескалация на войната.

По-късно и Варшава оповести, че няма да трансферира бойните си самолети в Украйна.

На 9 март говорителят на Пентагона Джон Кърби дефинитивно отхвърли концепцията да се дават полски изтребители на украинските бранители. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР