САЩ нямат правомощия да изискват от Съвета за сигурност на

...
САЩ нямат правомощия да изискват от Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Борел: САЩ нямат правомощия да изискват възстановяване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Иран

САЩ нямат пълномощия да изискват от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации възобновяване на глобите против Иран, защото Вашингтон едностранно излезе от Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) по иранската нуклеарна стратегия. Това се показва в публикувано през днешния ден изказване на висшия представител на Европейски Съюз за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел, представено от ТАСС.

Борел е и координатор на Комисията по реализирането на нуклеарната договорка.

Взимам поради изказването на Съединени американски щати от 19 септември по въпроса за така наречен механизъм за възобновяване на глобите на Организация на обединените нации в сходство с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отбелязва Борел в текста.

Както заявих на 20 август, Съединени американски щати едностранно прекратиха присъединяване си в СВПД на 8 май 2018 година и по-късно не са взели участие в дейности, свързани с проекта. Затова Съединените щати не могат да се смятат за страна по СВПД предвид на вероятно преразглеждане на глобите, планувани в резолюцията, показва още Борел.

Вчера американският държавен секретар Майк Помпейо популяризира изказване, в което предизвестява, че Съединени американски щати през идните дни ще вземат ограничения против Иран и против нарушителите на глобите на Организация на обединените нации по иранската нуклеарна стратегия, които съгласно Вашингтон още веднъж би трябвало да влязат в действие тъкмо месец, откакто Съединени американски щати внесоха съобщение за наново задействане на глобите.

В края на август Съединени американски щати предадоха на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации искане за обновяване на глобите против Техеран в границите на процедура, планувана от СВПД при положение на нарушение на иранските задължения по съглашението. Останалите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации отхвърлиха настояването на Съединени американски щати, защото Вашингтон, откакто се отдръпна от СВПД, загуби всички права на страна по съглашението, в това число правото да изиска възобновяване на глобите, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР