САЩ и Великобритания въвеждат забрана за внос на алуминий, мед

...
САЩ и Великобритания въвеждат забрана за внос на алуминий, мед
Коментари Харесай

Изтокът спечели войната на Запада срещу руските метали

Съединени американски щати и Англия вкарват възбрана за импорт на алуминий, мед и никел с съветски генезис. Нашите метали към този момент няма да могат да се търгуват на Лондонската железна борса. Защо Китай, Индия и Канада ще бъдат главните облагодетелствани от тази история?

Новите наказания на Съединени американски щати и Англия върху вноса на алуминий, мед и никел от Русия ще имат последици. Нашите метали няма да могат да се доставят в тези страни и те няма да могат да търгуват на Лондонската железна борса и Чикагската стокова борса. Заслужава да се означи, че Европейски Съюз към момента не е въвел същата възбрана за цветни метали от Русия, само че Брюксел всякога чинно се причислява към американските наказания. Освен това проблеми с доставките на металургични артикули за Европейския съюз към този момент са зародили повече от един път през последните две години.

Пазарите незабавно дадоха отговор на глобите с повишаване на цените. В понеделник, при откриването на търговията, алуминият нарастна с съвсем 10%, никелът с 4%, а медта с към 1%. А котировките на акциите на съветските компании  „ Нор Никел “ и „ Русал “ - демонстрираха спад в цената на Московската борса.

Лондонската борса за метали към този момент съобщи, че тази възбрана ще провокира неустановеност на пазара. „ Голдман Сакс “ обаче счита, че възбраната за търговия на борсата няма да провокира неотложен потрес в търсенето и предлагането. Първо, тъй като има „ свръхзапасяване “ на Лондонската железна борса - съветските метали бяха закупени за бъдеща приложимост при положение на спирания на доставките, които не са необичайност през последните две години заради санкционен напън от Запада.

„ Най-голямата комерсиална платформа в Англия, Лондонската борса за цветни метали, оперира със ресурси основно от съветски снабдители, защото е доста по-евтино и по-лесно да се доставят и съхраняват метали от Русия, в сравнение с да вземем за пример от Бразилия или Индонезия “, споделя Николай Вавилов, експерт в стратегическия отдел „ Тотал Рисърч “.

Второ, Русия ще може да продава метал на пазарите на други страни, което към този момент стартира да прави.

Подобни дейности на Запада, колкото и да е парадоксално, единствено ще укрепят позицията на Русия като основен снабдител на първични материали за международния пазар, а също по този начин ще покачат ролята на Шанхай „ като платформа за установяване на цените на материали, които са сериозни за международната стопанска система “, счита „ Блумбърг “. Русия може да усили доставките на цветни метали за Китай, Индия, както и Турция и страните от Оперативно-наблюдателно дело.

За съветските „ Русал “ и „ НорНикел “ глобите няма да са сериозни, защото през втората половина на 2022 година те започнаха да понижават доставките за западните страни, макар че нямаше директна възбрана за импорт на метали в Съединени американски щати и Европейски Съюз.

„ Още през 2023 година пренасочването на износа към азиатските пазари докара до нарастване на продажбите на „ Русал “ в Китай с 2,5 пъти. Делът на износа на компанията за азиатските страни нараства до 38,4% след 27% година по-рано. Делът на вътрешния пазар и страните от Оперативно-наблюдателно дело съставлява 31,9% от продажбите. Подобна е обстановката и с „ НорНикел “, който заради логистични и финансови ограничавания преразпредели доставките към азиатския район, чийто дял надвиши 50% за първи път през 2023 година “, отбелязва Владимир Чернов, анализатор.

От друга страна, защото има презапасяване на Лондонската железна борса, не би трябвало да се чака недостиг в близко бъдеще, което значи, че ще има задоволително време за намиране на нови снабдители, счита Чернов.

Защо Съединени американски щати започнаха такава стъпка? „ Доскоро продуктите на „ Русал “ представляваха 10% от целия американски импорт. А през второто тримесечие на 2022 година тази цифра като цяло сподели кратковременен, само че избухлив напредък, като се увеличи с 53%. И въпреки всичко, главният снабдител на алуминий за Съединени американски щати остава Канада, която обезпечава 38% от целия алуминий, плюс 13% от Китай. Вашингтон обаче реши, че вносът от Русия заплашва държавната сигурност на страната и стартира да прави нещо по въпроса “, споделя Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в „ АМаркетс “.

На фона на общата политическа злост към Русия администрацията на Съединени американски щати се пробва да изтласка съперниците от своя пазар и да се преструва, че оказва помощ за развиването на личната си металургична промишленост.

Два от петте завода за размразяване на алуминий в Съединени американски щати бяха на ръба да затворят още през 2018 година и даже тогава имаше тревожни отчети от Министерството на търговията, споделя Деев. Сега остават към този момент четири заводи, които към момента са в окаяно положение.

През септември 2023 година огромни консуматори на алуминий изпратиха отворено писмо до Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, призовавайки държавното управление да влага в американското произвеждане на алуминий, с цел да резервира работни места и да не загуби значима промишленост. След това писмото беше подписано от „ Форд “, „ Дженерал Моторс “, „ Пепси “, „ Ривиан “, „ СънПауър “ и осем други компании, от производители на захранващи кабели до пивовари. Американската алуминиева промишленост е убита от „ зелената “ стратегия, защото производството на примитивен алуминий изисква доста електричество. В резултат на това Съединените щати рискуват в допълнение да усилят зависимостта си от примитивен алуминий от Канада, която безспорно ще завоюва от цялата тази история със глобите.

От друга страна, в тази обстановка ще се усили ролята на Китай, който ще обере каймака от новите наказания.

„ Първо, Китай, след Канада, е вторият максимален снабдител на алуминий за Съединените щати. Второ, точно на Изток и по-точно към Индия и Китай Русия най-вероятно ще пренасочи размерите на доставките, които паднаха заради възбраната за импорт в Съединени американски щати и Англия. И в случай че по-рано Азия представляваше 23% от съветския експорт, в този момент този % очевидно ще се усили “, счита Деев.

„ Естествено ще е належащо в допълнение време за възобновяване на логистичните вериги и смяна на моделите на продажба на артикули. Съвременният свят обаче не може без цветни метали - те се търсят в съвсем всички браншове на стопанската система, тъй че фирмите от Стария свят ще бъдат принудени да купуват тези артикули на тържищата в Азиатско-Тихоокеанския район, да вземем за пример в Шанхай, Китай. Подобна скица към този момент беше изпитана предходната година на петролния пазар. Страните от Г-7 от една страна вкараха таван на цените и отхвърлиха да купуват съветски нефт, а въпреки това започнаха да купуват огромни количества петролни артикули, модифицирани в индийските рафинерии от съветския вид „ Уралс “ на цена, доста по-висока от тавана, който бяха определили, обогатявайки Индия. Приблизително същата скица ще работи и в този момент, единствено че този път любимци очевидно ще бъдат страните от Азия и преди всичко Китай “, споделя Николай Вавилов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед37324Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед38616Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед81299Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед35875Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед51588Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед554061Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183671Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обкръж </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР