САЩ и Турция прекратиха визовите ограничения, които си наложиха взаимно

...
САЩ и Турция прекратиха визовите ограничения, които си наложиха взаимно
Коментари Харесай

САЩ и Турция прекратиха взаимните визови ограничения

САЩ и Турция прекратиха визовите ограничавания, които си постановиха взаимно преди два месеца. В същото време турският президент Реджеп Ердоган се разгласи за възстановяване на връзките и с Европейския съюз, които се утежниха доста през изтичащата година. 

Държавният департамент спря издаването на визи за турски жители през октомври, откакто чиновник на американското консулство в Истанбул бе арестуван от турските управляващи и упрекнат в подривна активност.

Напрежението сред Вашингтон и Анкара беше нараснало до предишния месец, когато двете страни облекчиха рестриктивните ограничения.

Днешното решение на департамента пристигна след увещание от Турция, че американските дипломатически чиновници са в сигурност.

Финансовите пазари реагираха на новината със стабилизиране на курса на турската лира по отношение на щатския $.

Другата стъпка на американската дипломация може, въпреки и не по волята своите създатели, да способства за в допълнение възстановяване на позицията на Турция в интернационалната политика.

Става въпрос за решението на Съединени американски щати да признае Йерусалим за столица на Израел и да реалокира посолството си там.

Общата позиция против американското решение може да послужи за възстановяване на връзките сред Турция и Европейски Съюз, съобщи през днешния ден президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган.

Тези връзки се утежниха преди конституционния референдум в Турция напролет, когато Германия и Холандия попречиха на Ердоган да пропагандира измежду сънародниците си на тяхна територия.

Днес обаче Ердоган похвали Германия за позицията й по отношение на Йерусалим и не изключи скорошно свое посещаване в Берлин. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР