САЩ и няколко европейски страни призоваха Русия да се изтегли

...
САЩ и няколко европейски страни призоваха Русия да се изтегли
Коментари Харесай

САЩ и няколко европейски страни призоваха Русия да се изтегли от Грузия

Съединени американски щати и няколко европейски страни приканиха Русия да се изтегли от Грузия, съобщи Асошиейтед прес. Призивът бе насочен във връзка 11-ата годишнина от спора сред Русия и Грузия.

След преустановяване на консултациите в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, непрекъснатите представители на Белгия, Естония, Франция, Германия, Полша и Англия, както и на Съединени американски щати разгласиха изказване в поддръжка на грузинската самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност. В документа страните споделят, че са извънредно обезпокоени по отношение на задълбочаващите се връзки на Русия с двете самопровъзгласи се за самостоятелни грузински провинции Абхазия и Южна Осетия.

Страните приканиха Русия да приложи споразуменията от 12 август и от 8 септември 2008 година, които включват ангажимент, че въоръжените сили ще се изтеглят до позициите, на които са били преди експлоадирането на враждата и че ще се откри интернационален механизъм за сигурност.

Грузия се опита да си върне контрола върху Абхазия и Южна Осетия по времето на президентството на Михаил Саакашвили и това породи война с Русия, почнала на 7 август 2008 година Русия признава независимостта на Абхазия и Южна Осетия и има военни бази там.

Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Дмитрий Полянски дефинира случилото се преди 11 години като " трагична неточност ", позволена от Саакашвили, за която Грузия е платила " висока цена ". Според Полянски единственият метод за понижаване на напрежението и реализиране на разцвет на връзките в Кавказ е посредством определяне на разговор сред " Грузия и двете самостоятелни страни ". Полянски добави, че позицията на западните страни не е доста от изгода за това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР