САЩ и Китай се опитват да рестартират преговорите, целящи да

...
САЩ и Китай се опитват да рестартират преговорите, целящи да
Коментари Харесай

Блумбърг: САЩ и Китай желаят да рестартират преговорите, за да избегнат търговската война

САЩ и Китай се пробват да рестартират договарянията, целящи да предотвратят огромна комерсиална война сред двете най-големи стопански системи в света, оповестиха за Блумбърг неназовани източници, осведомени с полаганите в тази посока старания.

Според източниците на Блумбърг, финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин и китайският вицепремиер Лю Хъ са провели няколко персонални телефонни диалози, пробвайки се да намерят способи за възобновяване на комерсиалните договаряния. На този стадий няма финализиран нито съответен график, нито въпросите, които би трябвало да бъдат обсъждани, както и форматът на идните публични договаряния, само че съгласно източниците на организацията, има кардинално единодушие, че би трябвало да се проведат повече диалози.

Преговорите за разрешаване на комерсиалните разногласия сред Съединени американски щати и Китай са в застой в продължение на няколко седмици, защото и двете страни отхвърлиха да правят отстъпка от позициите си. Според трето лице, което също пожела да приказва при условия на анонимност, още тази седмица ще има диалози сред високопоставени американски представителите по отношение на заеманата от Китай комерсиална позиция.

Блумбърг отбелязва, че усложняваща за полаганите от Мнучин старания е по-твърдата линия на американския комерсиалния представител Робърт Лайтизер, в чиито пълномощия е течащото в Съединени американски щати следствието по Параграф 301 от Търговския закон от 1974-а година, което е в основата и на високите митнически цени. Според това следствие, Китай краде американски технологии и са нужни високи мита за компенсиране на вредите.

Според организация Блумбърг, идната вълна от митнически цени на Съединени американски щати по отношение на Китай може да бъде въведена още в сряда (на 1-ви август), когато вероятно могат да стартират да бъдат обмитявани китайски артикули за още 16 милиарда $. Трябва да се има поради, че управляващите в Пекин дадоха обещание да отговорят неотложно със същия размер на цени за внасяните в Китай американски артикули в подобен размер. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР