САЩ и Канада се разбраха за нова сделка, която да

...
САЩ и Канада се разбраха за нова сделка, която да
Коментари Харесай

САЩ и Канада спасиха свободната търговия помежду си

САЩ и Канада се схванаха за нова договорка, която да замести Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA), написа CNBC, базирайки се на почитан източник в администрацията на Съединени американски щати.

Новото съглашение ще се назовава USMCA - Споразумението сред Съединените щати, Мексико и Канада, а текстът ще бъде оповестен в границите на часове след подписването му. Планът е за водачите на трите северноамерикански страни да го подпишат през ноември, след което ще бъде изпратено в Конгреса за утвърждение.

Американските млекопроизводители ще получат по-голям достъп до пазара, а Канада се съгласи да ограничи износа на автомобилни елементи в Щатите.

Сделката ще " възвърне балансa в комерсиалните връзки с Мексико и Канада ", като акцентира нови правила за произхода на колите и достъпа до пазара на млечния бранш в Канада.

 Съединени американски щати и Мексико реализираха договорка, която ще размени NAFTA
Съединени американски щати и Мексико реализираха договорка, която ще размени NAFTA

Споразумението ще е годно 16 години

Споразумението ще модернизира и досегашните правила на NAFTA, добавяйки разпореждания за цифровата търговия и интелектуалната благосъстоятелност. Според американския чиновник договорката е " едно от най-приложимите търговски съглашения, които в миналото сме имали ".

" Това ще е нещо същинско, ще промени живота на хората и ще направи американската стопанска система по-силна и по-добра ", сподели той пред CNBC.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също е одобрил съглашението, а постигнатия консенсус с Канада резервира тристранния темперамент (американци и мексиканци към този момент се споразумяха) на наследника на NAFTA.

Главни настоящи лица в договарянията са комерсиалният представител на Съединени американски щати и зетят на Тръмп Джаред Къшнър, които до последно са обсъждали детайлите с канадските си сътрудници - съветниците на Джъстин Трюдо Джералд Бътс и Кейти Телфорд, с цел да спазят крайния период - 30 септември.

 Мексико и Канада отхвърлиха концепциите на Тръмп за NAFTA
Мексико и Канада отхвърлиха концепциите на Тръмп за NAFTA

Двете страни считат предложенията на Вашингтон за дискриминиращи

Амеиканци и канадци са водили телеконферентен диалог в продължение на 11 часа, с цел да уточнят и най-малките детайлности. Лайтхайзър и Къшнър непрекъснато са уведомили Тръмп за договореностите.

Новата договорка " ще даде на нашите служащи, аграрни стопани, животновъди и бизнеси висококачествено комерсиално съглашение, което ще докара до по-свободни пазари, по-справедлива търговия и стабилeн стопански напредък в нашия район ", обявиха в взаимно изказване Лайтхайзър и и министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд, представени от New York Times.

Сделката избавя зона за свободна търговия за 1.2 трлн. $, която щеше да се срине след съвсем четвърт век сполучлива работа. Тя е и огромна победа за Тръмп, който издигна предоговарянето на NAFTA като един от главните си цели.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР