САЩ и Германия ще доставят на Украйна допълнителна военна помощ,

...
САЩ и Германия ще доставят на Украйна допълнителна военна помощ,
Коментари Харесай

След разговор на Байдън с Шолц САЩ и Германия пращат рекордна военна помощ на Украйна

САЩ и Германия ще доставят на Украйна спомагателна военна помощ, заяви Ройтерс, като се базира на взаимно изказване, направено от двете страни след телефонен диалог сред американския президент Джо Байдън и немския канцлер Олаф Шолц.

Съединени американски щати ще дават бойни машини на пехотата " Брадли ", а Германия - бойни машини на пехотата " Мардер ", споделиха двете страни.

Германия ще даде и още една система за противовъздушна защита " Пейтриът " след дарената от Вашингтон предишния месец, се споделя още в изказването, представено от Българска телеграфна агенция. В него се отбелязва, че двете страни ще приветстват " спомагателни дарения от ракети за противовъздушна защита и бойни машини " от страна на съдружниците.

Новият пакет от американска военна помощ за Киев ще възлиза на 2,85 милиарда $, като това е най-голямата пратка с военно съоръжение , която до момента Вашингтон е изпращал в Украйна, заяви Асошиейтед прес, като се базира на неизвестен източник. Целта е да се даде колкото се може повече въоръжение на украинските сили по време на зимните месеци, преди предстоящото напролет усилване на сраженията.

Очаква се през днешния ден Белият дом публично да разгласи новата помощ.

" Брадли " са бронирани бойни машини, които могат да служат като укрепен превозвач на бойното поле. Те са по-леки и по-маневрени от танковете и са в положение да транспортират към 10 души персонален състав, отбелязва АП.

Говорителят на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър съобщи пред публицисти в Пентагона, че " Брадли " ще обезпечат на украинците " както нападателен, по този начин и отбранителен капацитет, с цел да могат да трансформират обстановката на бойното поле ".

Той добави, че украинските войски ще се нуждаят от образование за употреба и поддръжка на машините, само че отхвърли да оповести детайлности за това коя тъкмо версия на " Брадли " ще бъде изпратена или какви ще бъдат периодите за доставка и образование.

Новият пакет от военна помощ ще включва и високопроходими джипове " Хъмви ", устойчиви на мини и предпазен против засади коли, известни като MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle), както и огромно количество ракети и други муниции.

Помощта идва след неотдавнашното трагично посещаване на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, където той да благодари на Съединени американски щати за оказваната поддръжка и съобщи, че 2023 година ще бъде " повратна точка " в спора, отбелязва АП.

Последните дейности на Съединени американски щати, в това число и решението за разпределяне на нов пакет от военна помощ за Киев, който ще включва американски бойни машини на пехотата " Брадли ", ясно демонстрират неналичието на блян от страна на Вашингтон към политическо решение на спора в Украйна, съобщи съветският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов, представен от ТАСС.

" Никой не трябва да се съмнява кой е виновен за протакането на сегашния спор. Всички дейности на американското държавно управление непосредствено демонстрират неналичието на предпочитание за политическо решение ", сподели Антонов.

" Дори едностранно оповестеното от нас преустановяване на огъня на Коледа е разказано тук като " опит да си отдъхнем ". Всичко това значи, че Вашингтон е решен да се бори с нас до последния украинец и че американците въобще не се интересуват от ориста на украинския народ ", добави съветският посланик.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР