САЩ депортираха в Германия бивш охранител в нацистки концентрационен лагер,

...
САЩ депортираха в Германия бивш охранител в нацистки концентрационен лагер,
Коментари Харесай

САЩ депортираха в Германия 95-годишен нацист

Съединени американски щати депортираха в Германия някогашен охранител в нацистки концентрационен лагер , осведоми АП.

Белият дом посочи, че 95-годишният украински есесовец Яков Палия е екстрадиран в Германия тази заран след отвеждането му от вкъщи в Ню Йорк. Депортирането на някогашния охранител в нацистки лагери на гибелта идва след 25-годишно следствие . 95-годишният призна, че е излъгал при влизането си в Съединени американски щати. Той споделил пред управляващите, че по време на войната е бил фермер и служащ във фабрика.

Нацистът добродушно е живеел в Съединени американски щати в продължение на години, където е работил като чертожник преди да се пенсионира. Преди близо три десетилетия при следствие е намерено името му в остарял нацистки лист , а негов някогашен сътрудник е разкрил, че Яков " живее някъде в Съединени американски щати ".

Той споделил пред следователи от правосъдното министерство, които се появили пред вратата му през 1993 година: " Никога нямаше да получа визата си , в случай че бях споделил истината. Всеки лъже ".

През 2003 година арбитър му лиши поданството поради " присъединяване в дейности против цивилни евреи ", до момента в който е бил въоръжена защита в нацисткия лагер " Травники " в Полша. Година по-късно съдът реши да бъде депортиран. Но защото Германия, Полша, Украйна и други страни отказваха да го вземат, той траял да живее с 86-годишната си брачна половинка Мария в Ню Йорк.

Според правосъдното министерство той е бил в " Травники " през 1943 година , когато 6000 пандизчии в лагера и десетки хиляди в други лагери на гибелта в окупирана Полша са избити. Той признава, че е служил в лагера, само че отхвърля да е взел участие във военни закононарушения.

През предишния септември конгресна делегация в Ню Йорк се подписа под писмо, с което прикани Държавния департамент да го депортира , което в последна сметка се осъществило след седмици на дипломатически договаряния, които са били приоритет за президента Доналд Тръмп.

След интензивни договаряния президентът Тръмп и екипът му са обезпечили депортирането на нациста в Германия.

Това е първата депортация на нацистки военнопрестъпник от Съединени американски щати в Германия от 2009 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР