Сашко, който прекара 9 дни в неизвестност, няма вид на

...
Сашко, който прекара 9 дни в неизвестност, няма вид на
Коментари Харесай

Весела Банова, клиничен психолог: Сашко не изглежда като дете, което е преживяло насилие

Сашко, който прекара 9 дни в неопределеност, няма тип на дете, което е претърпяло принуждение, не наподобява ужасяващ. Това съобщи пред БНР Весела Банова, клиничен психолог и психоаналитик.

По думите й, от време на време децата с аутизъм не изпитват възприятие за болежка и имат качества да оцеляват.

„ Те не се опасяват от обичайните неща, от които се опасяват другите деца – че нещо ще се появи и ще ги заплаши. Възприемат по различен метод това, което ги заобикаля. Надявам се да остане отворен диалогът за децата с аутизъм. Има недоумение на спецификата на положението им. Важно е да не се сещаме за тях единствено, когато им се случи злощастие или случай. “ – уточни тя.

Освен устройва за следене за децата с аутизъм, би било добре да се уреди бързото им хоспитализиране, когато имат потребност, изясни психологът.

„ Грижили сме се за деца с аутизъм, които не са се хранили по няколко дни и се е налагало да влязат в болница. Имало е случаи, при които да не ги примат по 6-7 часа. “ – означи тя.

Сашко може да бъде разпитан в синя стая, само че не е ясно какви резултати ще има:

„ Синята стая дава опция експерти да беседват с детето и да бъдат следени през двойно стъкло. На децата с аутизъм не би трябвало да се задават директни въпроси, тъй като ги плашат. “ – разясни Весела Банова.

Родителите на деца с аутизъм имат потребност от поддръжка от самото начало: „ Трябва да има връзка сред трите сфери – опазване на здравето, обществена сфера и просветителна, каквато сега няма. Ако си родител на дете с аутизъм, тичаш самотно сред трите сфери и е мъчно да се оправиш. “ – сподели още тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР