Със застудяването на времето лекарите се готвят за нова грипна

...
Със застудяването на времето лекарите се готвят за нова грипна
Коментари Харесай

Противогрипните ваксини: Налични ли са и колко струват

Със захлаждането на времето лекарите се готвят за нова грипна вълна. Общо 110 000 ваксини са планувани да бъдат пуснати за продажба в аптеките. Около 190 000 ваксини ще бъдат обезпечени по националната стратегия за предварителна защита против сезонната зараза. Хората над 65 години са в целевата група на тази стратегия. Ваксините са безвъзмездни и могат да се слагат при персонален доктор, оповестява.

Според Димитрия Стайкова, ръководител на районната фармацевтична гилдия в Пловдив, имунизациите са налични както в аптеките, по този начин и в дистрибуторската мрежа при поръчка. " Максималните цени им са като миналогодишните - 27 и 23 лв.. С 3-5 лв. повече от предходните сезони. Има интерес към тях, годишно ваксиниращите се са доста дейни. Тези, които не са прибягвали до противогрипни ваксини, няма да го създадат. Ваксината не може да се закупи без рецепта ", съобщи тя.

По думите ѝ имунизациите в България защищават от вариантите Дарвин, Виктория от грипен вирус вид А, както и Австрия и Пукет - грипен вирус вид Б. " Новият грип ще бъде като предходните. Симптомите съответстват с тези на коронавирус, ще бъдат разпознати като остро начало с общо неразположение, режим на легло. Има болки в ставите и в двигателните мускули, висока температура. При коронавирус има по-дълго протичане ", обясни Стайкова. И добави, че се имунизират както възрастни, така и деца, с цел да се понижат тежки затруднения от грип.

" Има дефицит на някои антибиотици, само че има техни еквивалентни, създадени от други компании. Генеричната подмяна не е реалност, по тази причина би трябвало да се осведомят хората къде и по кое време са налични. Антибиотици се изписват само от доктор ", сподели още тя.

Повече вижте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР