Със заплахи за искане оставки и обвинения в среднощни разговори,

...
Със заплахи за искане оставки и обвинения в среднощни разговори,
Коментари Харесай

Поредна депутатска драма беляза разпределението на комисиите в НС

Със закани за искане оставки и обвинявания в среднощни диалози, седемте политически сили в Народното събрание въпреки всичко съумяха да си поделят управленията на непрекъснатите комисии в Народното събрание. Сформирането им е доста значимо, защото посредством тях се реализира същинската законодателна дейност в Народното събрание, а след постигнатото през днешния ден мъчно съгласие работата на депутатите може действително да стартира.

След като в сряда бе утвърден състава и структурата на Комисията по бюджет и финанси, която отиде в ръцете на Движение за права и свободи и някогашния финансов министър Петър Чобанов, през днешния ден бяха разпределени още 18 комисии. Сформирането на последните три комисии обаче скара депутатите.

Най-голямата политическа сили ГЕРБ-СДС взе най-вече председателски места. Партията на Бойко Борисов оглави по този начин значимата в сегашната обстановка енергийна комисия посредством някогашния си енергиен министър Делян Добрев. Военната и външната комисии също отидоха при тях с ръководители Христо Гаджев и Екатерина Захариева. Това демонстрира, че планът за нови осем изтребителя F-16 и желанията за техническа помощ на Украйна могат да бъдат прокарани по мед и масло до пленарната зала скоро.

Икономическата комисия отиде в ръцете на депутата от „ Демократична България “ Мартин Димитров. Регионалната е при „ Възраждане “ и Коста Стоянов. Така значимата за Плана за възобновяване и европейските фондове комисия за въпросите на Европейския съюз оглави „ Продължаваме промяната “ и един от най-младите депутати в 48-ото Народно заседание – Деница Симеонова.

Бившият министър председател Кирил Петков стана член на две комисии – по районна политика и по вътрешните въпроси.


Среднощни диалози
Заседанието още веднъж стартира с драма, защото от „ Продължаваме промяната “ упрекнаха ГЕРБ и Движение за права и свободи, че отхвърлят на „ Продължаваме промяната “, посредством отцепника от „ ИТН “ Радостин Василев, да оглави спортната комисия. Не изключително значимата комисия в Народното събрание бе разпределена за групировката на Кирил Петков в сряда, само че няколко часа по-късно останалите партии трансформираха позицията си.

Според Петков решението е обвързвано със сигнала на Радостин Василев против служебния състезателен министър Весела Лечева за спор на ползи. В последна сметка в Народното събрание по този начин и не бе реализирано единодушие за спортната комисия като нито Василев, нито другият претендент – депутатът от Движение за права и свободи Халил Летифов, не получи болшинство. Така тя не може да стартира работа. Не бе образувана и комисията за вероизповеданията, защото за нея по този начин не бе препоръчан ръководител, както и комисията по земеделие, която трябваше да бъде управлявана от „ Продължаваме промяната “, само че останалите партии не ги поддържаха.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР