Със своя заповед от днес, 10 март, министърът на здравеопазването

...
Със своя заповед от днес, 10 март, министърът на здравеопазването
Коментари Харесай

Забранява се износът на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите

Със своя заповед от през днешния ден, 10 март, министърът на опазването на здравето краткотрайно не разрешава износа на и лекарствени артикули от групата на, които се ползват при лекуване на пациенти с COVID-19. Целта е при нараснало ползване на тези лекарства страната да разполага с задоволителни количества, тъй че потребностите на българските пациенти да бъдат обезпечени. Заповедта е издадена на съображение член 217д от ЗЛПХМ и по отношение на постъпило писмо от Изпълнителната организация по медикаментите поради усложнената епидемиологична конюнктура, обвързвана с разпространяването на в страната.
В заповедта е посочено, че към сегашния миг са налице данни за евентуален дефицит на лекарствени артикули от групите:
- С интернационално непатентно название Enoxaparin;
- С интернационално непатентно название Nadroparin.
Анализ по отношение на търсенето на посочените лекарствени артикули демонстрира повишение на потреблението им спрямо предходните месеци, като приблизително за INN Enoxaparin и Nadroparin то е с 404%.
Извършените от ИАЛ инспекции демонстрират, че тези лекарствени артикули са предмет на успореден експорт от България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за евентуален дефицит на медикаментите у нас. Въпреки че това е законно, при увеличено ползване износът на лекарствени артикули, употребявани за лекуване на български пациенти с COVID-19, нарушава салдото сред доставените в страната лекарства и нарасналите потребности от тях за облекчаване здравните потребности на популацията.
В претекстовете към заповедта се показва, че неспазването или спирането на назначената на пациентите с COVID-19 терапия, ще докара до сериозен риск за живота и здравето им. Целта на мярката е да се подсигурява непрекъснатост на прилаганата терапия с посочените лекарствени артикули.
Заповедта е в действие до 30.04.2021 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР