Със своя Розов плаж остров Будели е смятан за един

...
Със своя Розов плаж остров Будели е смятан за един
Коментари Харесай

Съществува рай с бисерно сини води и розов пясък

Със своя Розов плаж остров Будели е считан за един от най-красивите в Средиземно море . Заедно с близкостоящите острови Санта Мария и Рацоли, с които образува красива детелина в морето, Будели е част от архипелага Мадалена.
 
Характерният цвят на крайбрежната линия в Кала ди Рото, югоизточната част на острова, се дължи на ситно натрошените миди Форминифера . Т.е. всяка розова песъчинка в миналото е била микроскопично раче. Плажът е увековечен още през 1964 година във кино лентата “Червената пустиня ”, който Микеланджело Антониони снима тук.
 
 ThinkStock/Getty Images
От 1994 година Розовият плаж е разгласен за народен резерват, с което на процедура е въведена възбрана за достъп до него. Години по-късно този статут получава целият остров, с което получава цялостната протекция на управляващите.

През 2013 година остров Будели беше продаден на търг . Бизнесменът Майкъл Харт заплати за естествения резерват с повърхност от единствено 1,6 кв. км 2,94 млн. евро. Адвокатите на новозеландецът увериха, че той ще прояви нужното внимание към опазването на природата на острова , само че все пак управляващите на остров Сардиния, под чиято пълномощия се намира архипелагът Мадалена, бяха срещу договорката.-->

Плановете на Харт, по специалност банкер, да трансформира острова в биолаборатория и обсерватория за изчезващи биовидове обаче срещнаха изострен отпор измежду локалното население. Като част от естествен резерват на Будели работи строгата възбрана за строителство. Заради бурята от неодобрение и неразбирателството със природозащитниците през 2016 година милиардерът в последна сметка се отхвърля въобще от собствеността си над острова.
 
The Pink Beach, Sardinia, Italy
— The Imagine World (@TheImagineWorld)
Днес Будели е ненаселен , публично е въведена и възбрана за посещаване на розовия плаж . Мярката е поради туристите, които " отнасяли пясъка за спомен ".

Службата на националния парк на архипелага Мадалена пък споделя любопитна история за разкаяла се туристка, която...върнала торбичка с пясък, който взела при посещаване на острова 29 години по-рано. В писмо към пратката си тя посочвала, че откакто прочела какво съставлява пясъкът на този плаж и какъв брой е неповторим за Сардиния се почувствала отговорна.

 ThinkStock/Getty Images

В реалност розови плажове - феномен, получен от милиони натрошени черупки на дребни розови морски създания , има и на други места по света . Известна е неземната хубост на Елафосини в Гърция , туристи притегля и плажът Тангси - на индонезийския остров Ломбок.
 
Плажната линия с розови пясъци на бахамския остров Харбър доближава дължина от съвсем 6 км. Бермудите също пленяват с дълга линия от фини като пудра розови пясъци.
 
 ThinkStock/Getty Images

И плажът на Комодо в Индонезия е прочут с прелестния си розов пясък. Цветът му е разследване от смесването на бял калциев карбонат и скелетите на тип яркочервени корали, които се срещат в обилие в някои региони от територията на Националния парк. Паркът съставлява едно същинско знамение на природата , където освен розовите плажове са удивителни, само че и подводният свят - несравнимо преживяване измежду многообразието му от жители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР