Със своя древен произход и монументалното си присъствие, Стоунхендж се

...
Със своя древен произход и монументалното си присъствие, Стоунхендж се
Коментари Харесай

Учен разкри как e работил Стоунхендж

Със своя античен генезис и монументалното си наличие, Стоунхендж се подрежда измежду най-емблематичните монументи в света. Конструктуцията е обект на културно завещание и известна туристическа атракция, само че до през днешния ден оставаше тайнственост какво са означавали тези великански камъни за хората, които са ги издигнали в равнините на Уилтшир, Англия, преди към 4500 години. Един академик се осмели да изрази обществено хипотезата си. Той счита, че е разрешил тази хилядолетна мистерия.
Тимъти Дарвил, професор по археология в университета в Борнемут, допуска, че Стоунхендж е „ елементарен и грациозен безконечен календар, основан на 365,25 слънчеви дни в междинна тропическа година “, съгласно изследователска публикация, оповестена в списание Antiquity. 
Този календар е включвал самокоригиращи се механизми за обезпечаване на тъкмо отчитане на времето през годините и е бил употребен за отбелязване на сезонни празненства и ритуали преди хиляди години. Това изобретение потвърждава догатката, че хората, построили Стоунхендж, са имали дълбоки знания в комплицираната просвета космология. 
„ Мисля, че общностите, които са построили Стоунхендж, са имали освен необикновено възприятие за качество във връзка с действителната конструкция (Стоунхендж е неповторим със своя дизайн и конструкция), само че и ясно възприятие за цел в основаването на място, където хората биха могли да се събират за основни фестивали и церемонии “, споделя Дарвил. Там са осъществявани и лечебни церемонии - античните са считали, че има излекуване за болния, в случай че той се намира на вярното място в точното време и получава поддръжката на естествените сили и космоса.
Дарвил надалеч не е първият специалист, който допуска, че Стоунхендж е календар. Подобна интерпретация съществува от епохи, тъй като е ясно, че паметникът е съзнателно насочен да рамкира лятното и зимното слънцестоене в границите на присъщите за него арки. Новият модел обаче включва последните археологически открития от Стоунхендж в цялостна картина, която изяснява позицията на тези мегалитни части пъзел.
„ В предишното хората са се опитвали да създадат календар въз основа на лунните месеци, само че в никакъв случай не са съумели да го накарат да проработи - отбелязва Дарвил. - Тук имаме същински работещ модел. “
Повече от десетилетие Дарвил и сътрудниците му разкопавали скрити пластове на Стоунхендж и анализирали своите открития. Наскоро те дешифрирали геохимичните сигнатури върху градивните детайли на външния пръстен (Сарсенов кръг), върху четирите камъка оттатък пръстена и петте камъка „ Трилитон “ в центъра на трилитоновата подкова.  

В календара, който Дарвил „ сглобява " от историческите артефакти, всеки от 30-те мегалита в кръга на Сарсен съставлява ден от месеца. Самият Сарсенов кръг е разграничен на три 10-дневни седмици, които са белязани с аномални камъни. 
Трилитоните, подредени в центъра на обекта, са показвали отклонението от времето за една година, а Станционните камъни са сочели високосните дни. 
Дарвил допуска, че основателите на Стоунхендж са употребили познания за слънчевите календари, създадени в Египет или Месопотамия, а това е индикация за сериозен античен културен продан. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР