Със свое решение, публикувано днес, Европейският съд по правата на

...
Със свое решение, публикувано днес, Европейският съд по правата на
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург реши: Правата на ромите от Войводиново са нарушени

Със свое решение, оповестено през днешния ден, Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ, Съдът) със седалище в Страсбург откри, че българските управляващи са нарушили правото на персонален и фамилен живот (чл. 8 от Европейската спогодба за правата на човека) и на недискриминация (чл. 14 по отношение на член 8 от Конвенцията) на ромите, които при започване на 2019 година бяха прогонени от пловдивското село Войводиново. Магистратите им присъдиха обща сума от 109 хиляди евро.

Тогава български жители бяха принудени да изоставен единствените си домове и селото поради ромския си генезис. Това стана с обединените старания на локалните управляващи и представители на държавното управление на Република България. 56 от тях са жалбоподадели по излязлото през днешния ден решение.

Прогонването бе предизвикано от сборичкване на 6 януари 2019 година следобяд на улица в селото, сред двама роми и В. Д., 33-годишен командос от специфичните сили. В резултат В. Д. бе приет в болница за няколко дни. Извършителите бяха неотложно задържани, упрекнати и при започване на април 2019 година наказани на разнообразни периоди условно отнемане от независимост.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР