Със свое решение правителството одобри разширяване обхвата на информационната дейност

...
Със свое решение правителството одобри разширяване обхвата на информационната дейност
Коментари Харесай

Кабинетът разшири обхвата на дейността на областните информационни центрове

Със свое решение държавното управление утвърди разширение обсега на осведомителната активност на регионалните осведомителни центрове (ОИЦ), като мрежа от структури на районно (областно) равнище . Това оповестиха от държавната пресслужба.

ОИЦ бяха основани в началото за разпространение на Европейските структурни и капиталови фондове, а след това - и на Европейските фондове при споделено ръководство в България. Основната им функционалност е да обезпечат настояща, безвъзмездна и експертна информация за опциите за финансова поддръжка със средства от тези фондове на Европейски Съюз.

С решението на Министерски съвет ОИЦ ще бъдат ангажирани и с обезпечаването на осведомителна поддръжка за стратегиите, финансирани от бюджета на Европейски Съюз по метода на директно ръководство от Европейската комисия с съответно посочен обсег - Фонд за нововъведения, Хоризонт, LIFE, Програма за конкурентоспособност на предприятията и дребните и междинните предприятия (COSME), Creative Europe, Механизъм за свързване на Европа и Еразъм +.

Освен това центровете ще обезпечават информация и за функционалностите на електронното приложение към " Официалния вестник " на Европейски Съюз - Tender Electronic Daily, както и информация за оповестените обявления за възлагане на публични поръчки в други страни членки и такива, оповестени от институциите на Европейски Съюз, според от профила на икономическия оператор и декларирания от него съответен интерес.

Целта е поощряване и улеснение на българския бизнес и заинтригуваните стопански оператори в търсенето на реализация на икономическите им действия в по-широк териториален обсег. Достъпът на икономическите оператори до подобен вид информация основава капацитет за разрастване мащаба на тяхната активност и повишение на тяхната конкурентоспособност, като по този метод се обезпечава практическо използване на правилото на Единния пазар за свободно даване на услуги и доставки, съгласно Договора за действието на Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР