Със свое решение от днес, Общият съд на Европейския съюз

...
Със свое решение от днес, Общият съд на Европейския съюз
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отменя решението по газовото дело

Със свое решение от през днешния ден, Общият съд на Европейския съюз в Люксембург се произнесе с извънредно решение на първа инстанция за анулация на решението на Европейската комисия по дело COMP/B1/АТ.39849 – BEH gas, оповестиха от сдружението. Делото е обвързвано с изказвания, че „ Българския енергиен холдинг “ ЕАД и дъщерните сдружения „ Булгаргаз “ ЕАД и „ Булгартрансгаз “ ЕАД са злоупотребили с господстващо състояние в интервала сред 2010 и 2015 година като са отказали достъп до стратегическа газова инфраструктура в България.

С днешното решение Общият съд анулира напълно решението на Европейската комисия, както и наложената санкция в размер на общо 77 068 000 евро.

Съдът на Европейски Съюз е открил, че назад на изказванията на Комисията, държанието на „ Булгартрансгаз “ ЕАД не е попречило трети страни да получат достъп до българската газопреносна мрежа и подземното газово вместилище „ Чирен “. Съгласно решението на Съда нито една компания не би могла да е навлязла на българския пазар, респективно да получи ефикасен достъп до газопреносна мрежа и ПГХ „ Чирен “, без достъп до румънския газопровод 1.

При прегледаните в границите на делото условия Общият съд намира, че Комисията не е открила злоупотреби с господстващо състояние на „ Булгартрансгаз “ ЕАД.

„ Днешното решение на Съда на Европейски Съюз е още едно удостоверение, че „ Булгартрансгаз ” ЕАД е обезпечил всички нужни условия за даване на транспарантен и недискриминационен достъп на трети лица, както до газопреносната мрежа на България, по този начин и до оборудването за предпазване на природен газ в ПГХ „ Чирен ” , акцентира изпълнителният шеф Владимир Малинов.

В момента Дружеството има подписани над 80 контракта за достъп и транспорт с ползватели на газопреносната мрежа и 15 контракта за достъп и предпазване на природен газ, подписани с ползватели на ПГХ „ Чирен ”.

През последните години „ Булгартрансгаз “ ЕАД модернизира и разшири газопреносната инфраструктура, което разрешиха двупосочен транспорт на природен газ на практика с всички прилежащи страни, позволяваща високо равнище на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в района.

Българският газопреносен оператор извършва редица планове от стратегическо значение за енергийната сигурност на Европа, в това число плановете от общ интерес за Европейски Съюз по уголемение на ПГХ Чирен, междусистемната връзка България-Сърбия, които обезпечават опция за достъп на нови различни източници на газ в района и повишение на конкуренцията сред пазарните участници. Наред с това, сдружението е акционер с 20% в плановата компания Gastrade S.A., реализираща LNG терминала в Александруполис, Гърция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР