Със свое решение от 13 януари 2020 г. Върховният административен

...
Със свое решение от 13 януари 2020 г. Върховният административен
Коментари Харесай

Съдът определи стипендиите за ромчета като дискриминационни спрямо всички останали българчета

Със свое решение от 13 януари 2020 година Върховният административен съд (ВАС) почете решението на Административен съд София град (АССГ). През декември 2018 година той дефинира като дискриминационен плана на Центъра за просветителна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към просветителното министерство - „ Подкрепа на ромските възпитаници за сполучливо довеждане докрай на приблизително обучение “.

С това решение на висшата правосъдна инстанция се увенча с триумф над 3- годишната битка на „ Сдружение Азбукари “. Неговият ръководител Цвета Кирилова в жалбата си до Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) уточни, че този план е дискриминационен по отношение на всички останали българчета, които не са от ромския етнос. А КЗД реши, че планът не е дискриминационен.

Производството на Върховен административен съд е формирано по тъжба на решението на КЗД, която постанови, че планът на ЦОИДУЕМ не е дискриминационен. „ Сдружение Азбукари “ апелира решението на КЗД и жалбата беше почетена от АССГ. В отговор КЗД и ЦОИДУЕМ подадоха тъжба против решението на АССГ. Върховен административен съд удостовери решението на АССГ. Това е в резюме историята на епичната битка на „ Сдружение Азбукари “ против решението на КЗД, която сложи в ситуацията на противоположна дискриминация всички останали българчета, с изключение на ромчетата. А то е предшествано от поредност от епични борби на екипа на „ Сдружение Азбукари “. С решение от 10 декември 2018 година Административен съд – София анулира решението на КЗД от 18 юли 2018 година, съгласно което определянето на стипендии за възпитаници единствено от ромския етнос не дискриминира останалите деца в България.

Съдът върна за преразглеждане решението в КЗД и постанови КЗД да заплати на жалбоподателя „ Сдружение Азбукари “ всички разноските по делото. Решението е вследствие на жалбата на Цвета Кирилова, ръководител на „ Сдружение Азбукари “, в която тя в детайли се обоснова за какво сходни стипендии са дискриминационни по отношение на всички останали деца в България.

Проектът на Министерството на образованието, взаимно с частен ромски фонд от 2016 година предвиждаше да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лв. на месец) на 700 ромчета, като изискването беше да имат триумф минимум 3, 50. МОН обоснова решението си, че по този начин ромските деца ще бъдат подтиквани да не изоставен системата на образованието.

В края на октомври 2016 година родители от Добрич обявиха, че ще се събират всеки ден от 18 часа, в продължение на 10 дни, пред общината. Протестът се организираше в обществените мрежи и беше ориентиран срещу концепцията да се дават стипендии от 30 евро месечно на ромските възпитаници. Родителите изпратиха декларация до 10 институции – Народното събрание, Президента, Премиера, министерствата на труда, финансите, образованието и вътрешните работи, до Омбудсмана, Агенцията за протекция на детето и Комисията за отбрана от дискриминация.

Искането им беше българските деца да не бъдат дискриминирани. „ Щом ще има стипендии, дано те да бъдат за всички, с идентични критерии, и българчетата също да имат опция да аплайват за тях “, настояха майките. „ Сдружение Азбукари “ одобри като своя идеята на родителите от Добрич, като с нея се ангажира персонално Цвета Кирилова. „ Чисто интуитивно хиляди родители и учители от цялата страна реагираха отрицателно на това решение – спомня си Цвета Кирилова. – Основните причини подчертаваха върху дискриминирането и деленето на учениците на типове – привилегировани и непривилегировани, ромчета и неромчета, роми и българи, а също и върху обвързването на стипендията с очебийно слаб триумф. Реших да развия тази вътрешен глас въз основата на нормативни актове и разбирания за правдивост и полезности – открити от европейската мисъл. “ С решението си да застане зад идеята Цвета Кирилова се изправи в открита битка с тогавашния учебен министър Меглена Кунева, която в отговор на митингите на всички българи съобщи: „ Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален стадий, които са се борили да изградят темперамент, борили са се с беднотия, обществен напън и закани “. Меглена Кунева уточни, че средствата, които идват от бюджета на българската страна за стипендиите на учениците, са 40% от общата сума, че те са взаимна самодейност на МОН и ромския учебен конгрес. Участието на нашата страна е 40%. „ На 27 октомври 2016 година МОН заяви, че парите от бюджета няма да се дават на ромчетата, а на учителите, пробвайки се типично предизборно да потули абсурда. Предвидено е другата част от парите да се даде на по този начин наречените „ ментори “/ “тютори “, които да се занимават с децата в извънкласно време, т.е. тези пари от държавния бюджет още веднъж отиват единствено за ромските деца! “, опонира Цвета Кирилова. В отговор на изказването на министър Кунева Цвета Кирилова написа: „ Невиждана и нечувана безочливост, госпожо Кунева! Продаването на националния интерес има цена! А Конституцията на България стои над Вас, тъй като сте краткотрайна и народът ще Ви детронира от този пост, уважаема госпожо! Чл.6 от Конституцията, от висшия закон в Република България, гласи: „ Всички хора (деца) се раждат свободни и равни по достолепие и права. Всички жители са равни пред закона. Не се позволяват никакви ограничавания на правата или привилегии, учредени на раса, националност, етническа принадлежност, пол, генезис, вяра, обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално и публично състояние или имуществено положение! “ На 16 май 2018 година се състоя второто съвещание на КЗД, по сигнал на Цвета Кирилова и „ Сдружение Азбукари “ против стипендиите за триумф на възпитаници от ромския етнос. КЗД още веднъж заявява, че няма дискриминация в решението за ромските стипендии.

Адвокат Силвия Минчева: Радвам се, че съдът се трансформира дружно с обществото „ Бях прелестно сюрпризирана и доста щастлива, че към днешна дата, 13 януари 2020 година Върховен административен съд почете претекстовете ни в жалбата ни - сподели юрист Силвия Минчева, която продължи към този момент над 3 години да съставлява про боно „ Сдружение Азбукари “ в битката за справедливата идея. - Не съм чувала за сходно решение, само че доста се надявах съдът да отсъди освен съгласно закона, само че и по съвест. Радва ме фактът, че към този момент и съдът осъзнава, че стипендиите, които се дават на децата от ромския етнос с сякаш единствената цел за интеграция, в действителност не интегрират ромите. За тази интеграция са нужни работа, обучение и равни начала с всички останали деца. Мисля, че към този момент освен обществото ни, само че и съдът се трансформира в по-добра тенденция. “ Цвета Кирилова: Чии права пази Комисията за отбрана от дискриминация - на всички българи или на избрана група от тях? „ Решението на висшата правосъдна инстанция е огромен триумф за децата на България - сподели нощес разчувствана Цвета Кирилова. - Той е заслуга освен на „ Сдружение Азбукари “, само че и на всички останали българи, които застанаха зад тази обективна идея.

Това е един голям принос на нашата организация в отбрана на децата. Това решение ще стимулира всички българи да си отстояват правата си и да търсят правдивост за всичко, което е в прорез със закона и с техните права. За нас това е огромен прогрес в убеждаването на институциите, че не би трябвало да вземат неверни решения, като нарушават законите и най-много българската Конституция. Особено във връзка с децата не трябва в никакъв случай да си разрешават да дискриминират българчетата и да ги слагат в уязвима обстановка да се усещат подценени, ощетени финансово и морално уязвени. Защото тук става въпрос освен за материално, само че и за морално ощетяване. Адмирации и за нашия юрист Силвия Минчева, която се постара да обясни вярно проблема и спомогна тази неточност да не се мултиплицира отсега нататък. Казусът с тези стипендии демонстрира, че с този план ЦОИДУЕМ не извършва своята роля да бъде балансьор на връзките сред етническите групи. Практиката ЦОИДУЕМ да ръководи планове, които са в ущърб на децата и да постанова правила, които са в прорез с Конституцията, демонстрира, че този център има подмолна роля. Неговата функционалност не е да пази в равна степен правата на всички българчета, а да фаворизира избрана група деца. А това демонстрира, че има много огромна нечистоплътност в неговото структуриране, предопределение и въобще в неговото ръководство. И моята рекомендация е този център да бъде разхлабен. Имаме българска Конституция, която напълно съответно и доста намерено споделя какви са правата на всички български жители, включително и на децата. Не е належащо да има и тълкувателна комисия като КЗД, която се произнася безусловно субективно по правата, касаещи етническите малцинства. Няколко пъти „ Сдружение Азбукари “ се явява да пази своите претекстове пред КЗД. И комисията отхвърли нашето гледище като голословно и безпричинно, при изискване, че причините ни са желзни. В този ред на мисли съдът сподели тъкмо противоположното на решението на КЗД - и на първа, и на втора инстанция. От 2017 година насам се наложи да обясняваме акуратно, че бялото е бяло, а черното е черно и не може да бъде бяло. Тук въпросът е: КЗД на кого служи? И, в случай че тази комисия отрежда някакви права в отбрана на преференциална група от деца, то това ли е нейната фактическа роля - да бъде настойник и нещо като чадър на етническите малцинства в ущърб на всички останали? Няма по какъв начин това нещо да се случва повече в България. Това решение на Върховния административен съд е знаково. Надявам се от тук нататък съдът със същата решителност и безпристрастност и посредством буквите от Закона да следва българското законодателство; да отрежда решения, които са в интерес на българските деца и по никакъв метод да не ги ощетяват. И най-после ние, екипът на „ Сдружение Азбукари “ използваме опцията да честитим през днешния ден, 14 януари 2020 година, Ромската Нова година на всички роми в България. На Васильовден (Банго Васил) пожелаваме здраве и мъдрост на родителите, а на децата повече просветителни триумфи и мотивация за реализиране на високи оценки в учебно заведение. Бъдете любознателни, ученолюбиви и образовани, с цел да постигате фантазиите си и вярвайте в сбъдването на фантазиите. Нека цел в живота Ви бъде справедливостта, която може да бъде предпазена не с експанзия и нервност, а със силата на знанието, постоянството в ученето, всеотдайния труд и честността. Този триумф е триумф за цяла България! "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР