Със свещи се молим за здраве, опрощение и сбъднати мечти.

...
Със свещи се молим за здраве, опрощение и сбъднати мечти.
Коментари Харесай

По следите на българските занаяти: Свещите на София, които разказват истории

Със свещи се молим за здраве, помилван и сбъднати фантазии. Със свещи изпращаме хора и означаваме празници. Със свещи пречистваме душите си, пространството, мислите си. На свещи вечеряме с обичаните хора и отмаряме от дългите дни. 

Почти съм сигурна, че няма човек, който да не изпитва мощна страст, когато е запалил свещ. Толкова магия има в тях, а толкоз малко знам за направата им. Но съм любопитна да науча повече, както се надявам, че сте любопитни и Вие.

В света им ще ни придвижи една прелестна жена, която познава и ползва процеса – София Атанасова-Чернева . Тя разказва себе си като амбициозна, импулсивна, нетърпелива, екстроверт и работохолик. Ние единствено можем да благодарим, че е такава, каквато е и ни зашеметява с работата си. И да допълним, че когато усещаш вълшебството на това, което правиш, то няма по какъв начин да не запалиш и близките в него.

Паля свещ. Има чудноват мирис, който ме придвижва в друга галактика. Напомням си, че би трябвало да го върша по-често. И ви оставям в ароматния и ярък свят на София

 София Атанасова Чернева. Снимка: Личен списък
София Атанасова Чернева. Снимка: Личен списък

Кога започнахте да изработвате свещи и какво Ви подтикна да го извършите?

Свещи започнах да върша доскоро повече от година. Самата концепция ми пристигна, откакто попаднах на австралийски бранд, който предлага свещи с бижута вътре и това ми се стори страхотна и новаторска концепция за нашия пазар.

Оттам стартира всичко. Първоначално смятах, че нещата се случват с просто няколко буркана, малко восък, фитили и хоп – готово. Но истината е, че ми лиши повече от година да осъществявам марката. Година, изпълнена в четене, опити, изследвания, още опити, до момента в който се стигне до реализацията на крайния артикул.

Колко метода за направа на свещи има и какво е особено за тях?

Основно свещите се разделят на два типа – контейнерни свещи, които се изливат в съдове и свещи в калъпи, които пък могат да придобият всевъзможни форми. По-същественото за свещите са материалите, с които са направени.

Стандартните парафинови восъци са остатъчен артикул от петрола, който е извънредно нездравословен за индивида и околната среда. Свещите от естествени восъци не провокират алергии, не излъчват канцерогени и замърсители.

Димят 90% по-малко спрямо парафиновите свещи и не покачват равнището на въглероден двуокис в помещението. Восъкът, който използваме има извънредно ниска температура на горене, което от една страна удължава живота на горене на свещта с над 50%, също по този начин го прави и по-безопасен, защото шансът от изгаряне е минимизиран. Восъкът е и биоразградим. При инцидентно разливане на свещта той може да бъде измит извънредно елементарно, а след изгаряне на свещта е вероятен втори живот за бурканчето след измиването му с топла вода.

Свещите на София. Снимка: Личен списък

Разкажете ни за процеса на Вашата направа – по какъв начин стартира и какви са стъпките, с цел да се стигне до приключен артикул?

Преди да се пристъпи към физическата направа на самите свещи има няколко месеца ангажираност. Фитилите, с които работим са единствените патентовани в света и доставката им лишава известно време, само че въпреки всичко не трябва да се подценява фактът, че дървените фитили димят доста по-малко съпоставяне с памучните такива и отделят минимално количество сажди във въздуха. 

Ароматите, които влагаме са от водеща американска компания, първата в света, основала сама парфюмерийни стандарти. Насочени към опазването на околната среда и повишение на качеството на живот, те съумяват да основат напълно натурални и безвредни аромати.

Компанията не употребява никакви материали, които се включват в международните описи на материали, причиняващи здравни проблеми. Маслата не съдържат канцерогени, фталати, мутагени, репродуктивни отрови, органични и остри отрови. Хипоалергенни са и безусловно безвредни.

Процесът, по направата на самата свещ, е доста прелестен. Първо почистваме добре бурканчетата, с цел да избегнем попадането на прашинки, слагаме от специфичните ни дървени пукащи фитили. Наистина основават страховит уют. След това се топи восъкът на тъкмо избрана температура, прибавя се ароматът, малко обич и самообладание, и се отлива в съда.

След като бъде налята една свещ е добре да не се мести 10-ина дни и да отлежава в същото помещение при непрекъсната температура. Това е доста толерантен развой за припрян човек като мен.

След това към този момент стартира най-успокояващата част – да се почисти хубаво бурканчето, да се залепи етикет, да се подреди прилежно в опаковката си и да поеме своя път към новия си притежател с цел да му опише една ароматна история с нежно пукане.

Свещите на София. Снимка: Личен списък

От край време свещите се свързват с разнообразни ритуали. Коя е тайната на свещите, която е най-близко до Вас и бихте ни издали?

Свещите са момент, спомен и страст. Те могат да описват история. На всеки от нас се е случвало да усети мирис и да го връхлетят мемоари. Свещта е магия. Всички знаем за успокояващите свойства на огъня, за това, че взирането в него работи успокояващо, потвърдено е даже и че смъква кръвното налягане.

Така че момент успокоение с хубава ароматна свещ може да бъде премия освен за духа ни, само че и за тялото ни. Спокойствието, от което всеки има потребност с цел да откри себе си.

Много хора търсят продуктите Ви – какво Ви споделят, по какъв начин и дали свещите трансформират нашето всекидневие?

Ежедневието ни към този момент е толкоз с напрежение, натоварено и забързано. Всеки от нас има потребност от своя момент, своя миг, в който да се отърси от всекидневието и да поеме умерено мирис. Това е моментът, в който си палиш една хубава, ароматна свещ, сипваш си чаша вино, взимаш хубава книга и просто дишаш.

Какво Ви носи ентусиазъм?

Може би ме въодушевява желанието да дам опцията на хората да се допрян до един първокласен и прекрасен артикул. Усилията и страстта, които са вложени във всяка една свещ на марката са премия и ентусиазъм сами по себе си.

София Атанасова – Чернева. Снимка: Личен списък

Нека пожелаем на София нестихващо ентусиазъм , а на нас да си пожелаем напъните, които влагаме, да ни носят наслада и естетика. И междувременно…

Нека запалителен Искрата! Може би сте майстор или познавате подобен човек, чиято работа заслужава да бъде позната на обществото. Пишете ни на  [email protected] , с цел да разкажем за неговия професионален път и попрището, което е признал за свое.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР