Със стикер с вграден чип ще се оценява екологичната категория

...
Със стикер с вграден чип ще се оценява екологичната категория
Коментари Харесай

Готви се въвеждане на екостандарти за колите в България, по-различни от Евро

Със стикер с вграден чип ще се прави оценка екологичната категория на даден автомобил, като плануваните категории са 5. Това е записано в проектонаредбата за годишните механически прегледи на колите, която занапред би трябвало да върви на публично разискване. Идеята е на база на тази разпоредба да може да се постановат забрани за придвижване на по-стари коли в избрани зони, най-много градски.
Според пояснение на инженер-експерт пред Българска национална телевизия, стандартите дават отговор на критерии за изгорени газове и не съответстват изцяло със стандарта " Евро ". Той сподели, че замисълът на готвеното ново законодателство е различното гориво в действителност да дава опция за по-висок клас екологичен стикер . И добави, че до момента са се мерели изгорени газове на главно гориво, само че не и на различно гориво като пропан-бутан. Меренето става на механически пункт – с газ анализатор.
Стана на въпрос и, че газови уредби нормално поставят водачите, които пътуват повече. А най-застрашени от новата разпоредба се обрисува да са колите, които са без катализатор – тъй като не покрива нормите на екостандарта, за който е сертифициран от производителя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР