Със старта на летния сезон е много вероятно да започнат

...
Със старта на летния сезон е много вероятно да започнат
Коментари Харесай

Меглена Плугчиева: Много места в България са застрашени от воден режим през лятото

„ Със старта на летния сезон е доста евентуално да стартират пък съществени горски пожари и на доста места да се наложи воден режим. Има въпроси, които незабавно би трябвало да бъдат прегледани и да се направи направи нужната подготовка, с цел да се предотвратят по-тежки събития. “

Това съобщи пред Информационна организация „ Фокус “ Меглена Плугчиева  – посланик, някогашен вицепремиер, министър и депутат.

Според нея в селското ни стопанство не е квалифицирано , защото напоителната система у нас е нарушена от години. Основният акцент, на който би трябвало да се обърне внимание, са язовирите, за които има непрекъснати разногласия по собствеността и отговорностите сред страната, общините и частните концесионери.

Плугчиева напомни, че през последните 4-5 години Европа регистрира извънредно ниско равнище на превалявания както през лятото, по този начин и през зимата. По думите ѝ Испания, Франция, Италия към този момент са в доста сериозна водна рецесия , като там пресъхват цели реки и езера.

„ Има публични предизвестия, че се чака тотално компрометиране на реколтата от маслини. В Испания особено опасността е за 75% от реколтата през тази година. Дойде и предизвестие от Европейската комисия, че признаци на съществено засушаване и проблеми с водните запаси има в страните България, Румъния и Гърция “ , акцентира някогашният депутат.

Според нея сухият интервал, в който страната ни е навлязла, може да бъде пресечен единствено с доста значителни превалявания за дълъг интервал от време, което за жалост не се чака в близко бъдеще.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР