Със стъпката на лидера на ИТН като че ли ни

...
Със стъпката на лидера на ИТН като че ли ни
Коментари Харесай

Проф. Киров: Няма опозиция, която да не се възползва

Със стъпката на водача на Има Такъв Народ сякаш ни дава да разберем, че възможното излизане на партията от обединението би провокирало предварителни парламентарни избори.

Това съобщи конституционалистът проф. Пламен Киров пред News.bg за решението на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов да изтегли министрите си от ръководството.

По думите му в света няма парламентарна съпротива, която да не се възползва към такива разтърсвания в обединението, която поддържа обединението. Достатъчно е да не се гласоподава предлагането на премиера за попълване на състава на Министерски съвет с овакантените министерски постове от Има Такъв Народ. Това е един самобитен избор на съмнение. Парламентарната съпротива би могла да внесе типичен избор на съмнение и в случай, че се гласоподава със 121 гласа нагоре, това значи, че държавното управление отива в политическото несъществуване и по-късно следва процедура за образуване на ново държавно управление, подчертава проф. Киров.

Може да има преструктуриране на политическото пространство при съществуващите играчи в Народното събрание, само че е малко евентуално и което значи, че наесен с ария - на нови предварителни избори, чака конституционалистът.

Проф. Киров изясни, че от изказване на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов не се схваща, че напуща обединението. Това е една политическо изказване, което може да бъде тълкувано по доста способи, само че водачът на една политическа партия, която е част от коалиция, не може да изтегли своите министри. Министрите би трябвало да поддадат оставка в персонално качество и по този метод да изоставен изпълнителната власт, уточни той.

" Така направеното изказване по-скоро ни кара да мислим, че става въпрос за овакантяване на обединението, което е доста прочувствено и се базира на рационални претекстове ", разяснява проф. Киров.

Според него има проблеми в връзката и с метода, по който се взимат съдружните решения в обединението.

Проф. Киров е на мнение, че държавни управления на малцинствата са вероятни, единствено че при друга политическа просвета като в Скандинавските страни. Политическата конюнктура е много неженена и е малко евентуално да се закрепи едно държавно управление на парламентарното болшинство. Правителството ще бъде в една тройна коалиция сред Българска социалистическа партия, Демократична България и Продължаваме промяната. Трите политически обединения нямат болшинство, за което са нужни най-малко 121 гласа в Народното събрание. Там, където има сполучливи държавни управления на малцинството, те се базират на ясно избрана държавна стратегия, означи проф. Киров.

Дотолкова, доколкото такава държавна стратегия няма, ще се разчита на всеки обособен законопроект да се образува плаващо болшинство, което да застане на самодейността на държавното управление за промени в Закона за държавния бюджет. Представяте ли си едно такова държавно управление, което за всяка една своя самодейност ще търси плаващо болшинство, което застава зад неговата самодейност. Това ще бъде извънредно мъчно и невероятно, уточни проф. Киров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР