Със специално тържество в памет на Апостола на Македония Гоце

...
Със специално тържество в памет на Апостола на Македония Гоце
Коментари Харесай

121 години от гибелта на Гоце Делчев отбелязаха съвместно НЧ Гоце Делчев 2009 - Русе и ВМРО - Русе

Със особено празненство в памет на Апостола на Македония Гоце Делчев членовете на ВМРО-Русе и НЧ " Гоце Делчев 2009 " означиха 121 години от геройската крах на войводата. Да почетат делото на бележития български бунтовник и народен воин пред паметника му, повдигнат при започване на булеварда с неговото име в русенския жилищен квартал " Дружба " се събраха към стотина души. С къси слова към тях се обърнаха административният секретар на Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов и Иво Пазарджиев - член на ИК на Организацията. Важни моменти от приноса на Гоце Делчев в битката за освобождението на Македония напомни ръководителят на читалищното настоятелство на НЧ " Гоце Делчев 2009 " историкът Деян Стайков. След поднасянето на цветя в символ на благодарност, присъстващите уважиха паметта на Гоце Делчев с едноминутно свеждане на глави.

За атмосферата на събитието се погрижи певческата група за обработен фолклор при читалището с началник Иван Жеков, която извърши емблематични песни, отдадени на македонските войводи. Девойки от ФТА " Здравец " с македонски хора внесоха още прохлада и въодушевление в програмата.

Гоце (Георги) Делчев (1872-1903) е една от най-важните фигури на българското освободително придвижване в Македония. Благодарение на неговите старания, ВМОРО се снабдява със своята четническа войска, притегля в редиците си способни войводи и разпростира дейна активност в Македония и Одринска Тракия. Ярка персона с необикновено влияние върху близките, Делчев остава вечно в сърцата на македонските българи, възпели подвизите му в национални песни. Войводата умира в стълкновение за свободата на родната Македония едвам 31-годишен.

Дълбок реверанс пред паметта му!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР