Със специален стотици правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят.

...
Със специален стотици правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят.
Коментари Харесай

"Пегас": Тези, които не искаме да имат достъп до такъв софтуер, всъщност са най-добрите клиенти

Със специфичен стотици правозащитници, публицисти и опозиционери по целия свят. Това излиза наяве от резултатите на интернационално журналистическо следствие.

По него месеци наред са работили над 80 публицисти от 17 авторитетни издания, като " Вашингтон пост ", " Гардиън ", " Ле монд ", „ Зюддойче цайтунг “ и други А шпионската стратегия " Пегас " е употребена в към 50 страни .

В разкриването на шпионската спекулация вземат участие още неправителствените организации Forbidden Stories и Amnesty international, които са се сдобили със лист с 50 хиляди телефонни номера, които е трябвало да бъдат следени. Сред тях са минимум 180 публицисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 предприемачи.

Журналистическото следствие не е изрично какъв брой от тях фактически са били следени. В листата са и имената на две дами, близки до саудитския публицист Джамал Хашоги, погубен през 2018 година в Истанбул.

От оповестените данни от следствието излиза наяве, че с „ Пегас “ е наблюдаван проверяващият прокурор по делото в Турция.

Кореспонденти на няколко огромни медии, измежду които CNN, Wallstreaat journal и Франс прес, също попадат в този лист.

„ Тиха зараза “ - по този начин назовават софтуера „ Пегас “, който разрешава неусетно да се подслушва диалози на притежателя на смарт телефона , в който е конфигуриран, може скрито да включва микрофона и камерата на телефона и дава достъп до известия, фотоси и контакти.

Държавите, употребявали „ Пегас “ най-интензивно са, Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, а в Европа - Унгария.

Софтуерът е създаден от израелската компания " NSO Group ", в началото предопределен за следене на терористи. Както заяви Военновъздушни сили, компанията отхвърля създаването й да се е употребила непозволено за други цели, с изключение на против терористи и нарушители, и че е налична единствено за военни, правоприлагащи и разследващи организации.

„ Софтуерът е добре прочут, още преди 10 години , този вид западна технология спомогна за потушаването на „ Арабската пролет “, твърди журналистът Георг Масколо, един от проверяващите аферата:

„ Свидетели сме на приватизацията на бизнеса на тайните служби. Диктатори и автократи в страни, които не са в положение да разработят такава технология, просто си я купуват.

Не мисля, че този пазар може да се управлява. Точно тези, които не желаеме да имат достъп до подобен програмен продукт, в действителност са най-хубавите клиенти “, разяснява проверяващият публицист Георг Масколо.

Унгарският външен министър Петер Сиярто отхвърли известията, че управляващите в Будапеща са употребявали „ Пегас “, с цел да получат достъп до телефоните на публицисти и обществени фигури

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се изрече внимателно сериозно във връзка информацията за кибершпионаж и против публицисти:

„ Ако казусът бъде доказан, то това е изцяло неприемливо и опонира на всичките ни правила в Европейския съюз във връзка с свободата на медиите. Тя е една от основополагащите полезности на  Съюза. Затова е изцяло недопустимо, в случай че се удостовери “, разяснява Фон дер Лайен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР