Със сигурност Венера не е идеалната туристическа дестинация, но сега

...
Със сигурност Венера не е идеалната туристическа дестинация, но сега
Коментари Харесай

Атмосферата на Венера е по-ужасяваща, отколкото предполагахме

Със сигурност Венера не е идеалната туристическа дестинация, само че в този момент към нейната убийствена среда би трябвало да прибавим още нещо, написа Gizmodo.

Не единствено повърхността ѝ е толкоз гореща, че ще стопи олово, а киселинните дъждове напряко могат да пробият дупка в скафандъра или кораба ви. Чудовищните електрически стихии пък са довели до изчерпването и на последната капчица вода от атмосферата на планетата.

Именно въпросните електрически полета са следващата заплаха, с която кандидат-космонавтите би трябвало да се оправят.

" Електрическото поле на Венера е като дебнещо в небето страшилище ", красноречиво споделя Глин Колинсън от Европейската галактическа организация.

Полето е най-малко пет пъти по-голямо от това на Земята, Марс или сатурновия сателит Титан. То е толкоз мощно, че основава личен " вятър ", който прилича повече на слънчевия вятър, а не на завихрения въздух, прочут ни на Земята. Това изобретение може да помогне да се изясни за какво Венера съдържа незначителна част от водата на Земята, макар че е формирана от сходни базови материали. Когато слънчевата светлина удря молекулите на водната пара в атмосферата, разтърсването на сила ги кара да се разпаднат на йони на водорода и кислорода. На Венера, електрическият вятър е задоволително мощен, с цел да завихри тези кислородни йони с голяма скорост.

Мощното електрическо поле на Венера има последствия и за обитаемостта на планети отвън нашата Слънчева система. Все още не разполагаме с нужните принадлежности за проучване на атмосферите на екзопланети в елементи и заради това астрономите са склонни да назовават всяко малко, скалисто и се намиращо се на комфортно разстояние от своята звезда небесно тяло " сходна на Земята планета "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР