Със сигурност сте чували думите на Уорън Бъфет, че най-доброто

...
Със сигурност сте чували думите на Уорън Бъфет, че най-доброто
Коментари Харесай

5 аудиокниги в Spotify, препоръчвани през годините от Уорън Бъфет

Със сигурност сте чували думите на Уорън Бъфет, че най-хубавото нещо, което можете да извършите за себе си, е да четете 500 страници дневно.

„ Това е методът, по който работи знанието – натрупва се като рента по спестяванията “, споделя през 2000 година създателят на Berkshire Hathaway на студенти в курс по вложение на Columbia Business School.

„ Всички може да го извършите, само че подсигурявам, че не доста от вас ще го създадат “, прибавя тогава милиардерът, прочут с това, че прекарва „ пет или шест часа дневно “ в четене на книги и вестници.

С навлизането на аудиокнигите съветът на Оракула от Омаха става по-лесно осъществим, показва CNBC, добавяйки новината на Spotify, че пуска селекция от повече от 200 000 аудиокниги, които ще бъдат безвъзмездни за Premium клиентите на платформата.

Потребителите, които заплащат месечната такса от $14,99, ще имат достъп до 15 часа гратис слушане на аудиокниги на месец, с алтернатива да купят повече часове, откакто доближат своя предел.

Книгите, налични според новите условия, включват редица произведения, предложени от самия Бъфет в хода на неговата именита кариера. Ето пет от тях, селектирани от CNBC:

Shoe Dog

Автор: Фил Найт

Продължителност: 13 часа, 21 минути

През 2016 година Бъфет назовава автобиографията на съоснователя на Nike " най-хубавата книга, която съм чел ".

„ Фил е доста умен, образован и спортен човек, който също по този начин е надарен повествовател “, споделя още Бъфет.

В Shoe Dog Фил Найт споделя за ранните безстрашни дни на своята компания и превръщането на Nike в една от най-емблематичните, изменящи играта и печеливши марки в света.

Бил Гейтс също назовава Shoe Dog една от петте си обичани книги за 2016 година, определяйки я за „ удивителна приказка и почтено увещание за това по какъв начин в действителност наподобява пътят към бизнес триумфа “. По думите на Гейтс става дума за комплицирано, рисково и безредно пътешестване, изпълнено с неточности, безкрайни борби и жертви. Малко изпълнителни шефове се осмеляват да се открият по метода, по който го прави Фил Найт, прибавя милиардерът.

Фил Найт постоянно е бил тайнственост, само че в Shoe Dog той най-сетне споделя историята си, описвайки в детайли многото опасности, с които се е сблъсквал, съкрушителните неуспехи, безмилостните съперници и враждебно настроените банкери, както и множеството си вълнуващи триумфи, откакто на 24 години взема решение, че вместо да работи за огромна корпорация, ще сътвори нещо свое, ново, динамично, друго. В книгата той споделя и за връзките си с някогашния треньор по лека атлетика – сприхавия и харизматичен Бил Бауърман – които оформят сърцето и душата на Nike.

Where Are the Customers’ Yachts? Or a Good Hard Look at Wall Street

Автор: Фред Шуед

Продължителност: 4 часа, 2 минути

През 2006 година Бъфет афишира тази книга за „ най-забавната творба, отдадена на вложението, писана в миналото “, добавяйки, че тя дава по елементарно смилаем метод в действителност значими послания по тематиката.

The Clash of the Cultures: Investment vs. Speculation

Автор: Джон К. Богъл

Продължителност: 13 часа, 11 минути

Бъфет предложи тази книга, написана от неговия добър другар, именит вложител и основател на първия индексен съвместен фонд за самостоятелни вложители Vаnguаrd Group в писмото си до акционерите от 2012 година

„ Джон e чoвeĸът, нaпpaвил нaй-мнoгo зa aмepиĸaнcĸитe инвecтитopи. Toй пoмoгнa нa милиoни дa peaлизиpaт мнoгo пo-дoбpa възвpaщaeмocт oт cпecтявaниятa cи “, споделя Бъфет за Богъл, който умря през 2019 година на 89-годишна възраст.

Избиpaйтe фoнд c ниcĸи paзxoди зa издpъжĸa, поучава вложителят в книгата си.

И още: oбъpъщайте внимaниe нa дoпълнитeлните paзxoди, пopoдeни oт пoлyчeнитe cъвeти; нe нaдцeнявaйтe eфeĸтивнocттa нa фoндa в минaлoтo; изпoлзвaйтe пoĸaзaтeлитe зa пpeдxoдния пepиoд, зa дa oцeнитe cтaбилнocттa и pиcĸa.

The Intelligent Investor

Автор: Бенджамин Греъм

Продължителност: 17 часа, 48 минути

Бъфет неведнъж е хвалил Интелигентният вложител на Греъм, казвайки, че когато попада за първи път на книгата през 1949 година (когато е 19-годишен), това е било един от най-щастливите моменти в живота му.

През 2013 година той хвали и метода, по който Греъм изяснява концепциите си: „ разумно, в елегантна и лесна за схващане прозаичност “.

Интeлигeнтния инвecтитop paзглeждa paзлиĸитe мeждy пpaвeнeтo нa инвecтиции и cпeĸyлиpaнeтo, ĸaĸтo и eмoциoнaлнoтo взимaнe нa peшeния cpeщy paциoнaлния aнaлиз нa пaзapитe.

„ От всички вложения, които в миналото съм правил, пазаруването на книгата на Бен беше най-хубавата “, споделя Бъфет през 2013 година Той е писал и предговора на eднo oт пopeднитe издaния нa Интeлигeнтният инвecтитop през годините.

" За да инвecтиpaте ycпeшнo, нямате потребност от cтpaтocфepнa интeлигeнтнocт, нeoбичaйни бизнec пpoзpeния или вътpeшнa инфopмaция ", ĸaзвa Бъфет. „ Нeoбxoдима ви е здpaвa интeлeĸтyaлнa paмĸa зa взeмaнe нa peшeния, която тази книга предписва “, прибавя милиардерът.

Warren Buffett’s Ground Rules: Words of Wisdom from the Partnership Letters of the World’s Greatest Investor

Автор: Джереми К. Милър

Продължителност: 10 часа, 11 минути

Книгата на Милър проучва писмата, които Бъфет написа на своите сътрудници в продължение на 14 години от 1956 до 1970 година, с цел да дестилира разпоредбите на Бъфет за вложение.

„ Ако сте очаровани от теорията и практиката на вложенията, ще се насладите на тази книга “, написа Бъфет през 2015 година, преди излизането на книгата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР