Със сигурност са известни имената на онези, които са организирали

...
Със сигурност са известни имената на онези, които са организирали
Коментари Харесай

Кой ще отговори за трагедията в Дома на профсъюзите в Одеса

Със сигурност са известни имената на тези, които са организирали клането на одеските деятели от Антимайдана и директно вземат участие в изгарянето живи на хората в Дома на профсъюзите на 2 май 2014 година Това сочат както съветското управление, по този начин и деятелите на локалната опозиция. Сега, когато съветските войски освобождават Черноморския район, вероятността за заслужено правораздаване става действителна. Кой може да застане на подсъдимата пейка?

Преди осем години, на 2 май 2014 година, в Одеса се случи събитие, което от време на време се назовава неутрално – „ един от най-големите пожари в постсъветска Украйна по брой на жертвите “. Всъщност става дума за всеобщо ликвидиране по политически аргументи, които могат да се квалифицират като закононарушение против човечеството.

„ Невъзможно е да си спомним без треперене ужасната покруса в Одеса, където участниците в кротичък митинг бяха брутално убити, изгорени живи в Дома на профсъюзите “, сподели президентът Владимир Путин в послание на 21 февруари. „ Престъпниците, направили това безчовечие, не са осъдени и никой не ги търси. Но ние ги знаем по имена и ще създадем всичко, с цел да ги намерим, надигнем пред съда и накажем”.

Организаторите и причинителите на закононарушението освен могат да бъдат посочени поименно, само че някои от тях, напълно евентуално, сега са в града, счита Алексей Албу, някогашен народен представител от Одеския регионален съвет. Той акцентира, че тогавашните управляващи след Майдана са директно виновни. „ От забърканите в нещастието някогашният губернатор на Одеска област Владимир Немировски и неговият заместител Игор Болянски към този момент може да са в града “, сподели Алб. „ Сред изпълнителите, които са били в контакт с Болянски, може да се уточни ръководителят на Одеската самозащита Дмитрий Гуменюк и Виталий Свичински, който тогава е заместник-ръководител на Одеската регионална държавна администрация”, добавя източникът.

Нека си напомним събитията в резюме.

След преврата в Киев Одеса, както и доста други градове на Югоизтока, се трансформира в център на опозиция против противозаконния режим. Организираното февруари от Антимайдана " национално към този момент " на площад “Куликово поле” събира към 10 000 деятели, макар че в града има в пъти по-малко украински националисти. Сблъсъците сред антифашисти и бойци от “Десен сектор” и други неонацисти ескалират от края на март.

На 2 май най-агресивната част от последователите на Майдана - десни футболни почитатели и " посетители " - радикали от други градове получават ситуативно преимущество. Около 700 ултрадесни нападат 300 участници в акцията на на “Куликово поле”, в това число дами и деца. След махленски пердах на площад “Греческа” в самия център на града (по-късно се оказва, че от Киев е дадена заповед на локалната полиция да не се намесва) и унищожаването на палатковия лагер на “Куликово поле”, група деятели от Антимайдана се укриват и се барикадират в Дома на профсъюзите.

Националистите, нахлули в постройката, употребяват експлозиви и коктейли “Молотов”. Пожарът, който избухва, продължава към час (първата пожарна се появявапри Дома на профсъюзите 24 минути след началото на пожара). 42 души са изгорени живи или умират при скачане от прозорците, с цел да избегнат пламъците. Най-възрастният е на 70 години, най-младият на 17.

Миналото лято, за първи път в историята, Русия завежда междудържавен иск в съда в Страсбург: в жалбата се приказва за директната отговорност на Украйна, в това число за нещастието в Одеса. Но това е по-скоро политически акт, който в този момент, в светлината на изключването ни от Съвета на Европа, няма огромно значение. Но в този момент, когато съветските войски освободиха Херсон и стоят в покрайнините на Николаев - т.е. те се намират на по-малко от 200 километра от Одеса - се трансформира в действителна вероятност причинителите на клането в Одеса ще се окажат на подсъдимата пейка на предстоящ арбитражен съд.

„ Освен към този момент упоменатото политическо управление на Одеса, различен уредник на провокацията, довела до нещастието при Дома на профсъюзите, беше някогашният консултант на началника на Главното ръководство на националната полиция в Одеса, деятеля от Майдана Руслан Форостяк “, акцентира Албу. Форостяк не е локален, родом е от Лвов. По данни, получени от Фондацията за проучване на демокрацията, при започване на 2014 година той е бил основен координатор на структурите на Евромайдана в Одеса. Той е непосредствен с Андрей Парубий, Александър Турчинов, Сергей Пашински, някогашния кмет на Одеса Едуард Гурвиц, създателят на нацистката организация " Братство " Дмитрий Корчински.

„ Действията на нацистите на 2 май бяха координирани от шефа на Школата за виновна политика Андрей Юсов. През 2015 година получава длъжността консултант на началника на отдела на Службата за сигурност на Украйна в Одеска област по въпросите на взаимоотношението с обществеността. Сега Юсов може да е в Одеса “, сподели Албу.

Що се отнася до директните уредници на нападението, „ измежду националистите е водачът на организацията „ Автомайдан Одеса “ Евгений Резвушкин и ръководителят на самопровъзгласилия се Съвет за социална сигурност Марк Гордиенко “, сподели източникът. „ Освен това една известна социална персона, фотографът Борис Бухман, беше забъркан в нещастието. Той поддържаше нацистите и участваше в събитията от 2 май”, добави Албу.

Един от най-значимите обвинени в събитията от 2 май, Сергей Ходияк, сега може да служи в териториалната защита на Одеса.

„ Евромайданът Сергей Ходияк донесе оръжие, умъртви няколко души по време на конфликтите на Гръцкия площад “, Албу споделя. Припомняме, че по време на тези вълнения, предшестващи щурмуването на Дома на профсъюзите, по публични данни починаха шестима души.

Преди Евромайдана Ходияк е бил престъпник в локалната проведена незаконна група „ Привоз “, която е работила в нулевите години на пазара на едро и дребно в Одеса под прикритието на частна охранителна компания. В края на 2015 - началото на 2016 година Ходияк се занимава с доставка на опиати в нощни клубове в Одеса. С парите, получени от търговията с опиати, той открива състезателен клуб, където набира деца от фамилии в Одеса в неравностойно състояние, насажда им нравите на незаконния свят. На базата на този състезателен клуб през 2017 година Ходияк основава публичното придвижване “Национална опозиция в Одеса”.

Съучастниците на Ходияк в " Привоз ", или по-точно водачите на тази незаконна група, братята Виктор и Вячеслав Бабейко, също са дейни поддръжници на Евромайдана. На 2 май 2014 година Вячеслав Бабейко е връчил на Ходияк ловна пушка и револвер, с цел да стреля по съперниците на Евромайдана. Точното местонахождение на братята към този момент не е известно, само че не може да се изключи, че са в града.

Друг деен участник в нападението, Сергей Стерненко, някогашен началник на одеския клон на “Десен” бранш, чиновник на свободна процедура в Службата за сигурност на Украйна, основан в Киев през април, се причислява към териториалната защита на града. Някои от подсъдимите към този момент не са сред живите. Например Артур Савелиев, който съгласно редица източници хвърля коктейли Молотов в Дома на профсъюзите, се записва в настрана поделение на специфичните сили " Азов " в края на февруари - началото на март и е погубен на 2 март по време на боевете в Мариупол.

Не би трябвало да забравяме и тези, които основават нужния информативен декор по време и след нещастието - в името на личната си кариера, означи Албу. Той загатва сегашния народен представител от Върховната Рада от Политическа партия “Европейска солидарност” Андрий Гончаренко. „ Той беше пиар на тази покруса. Гончаренко, притежавайки мощни осведомителни запаси, „ избели “ одеските нацисти, потвърждавайки, че жертвите на нещастието са се „ изгорили сами себе си”, че не е имало нахлуване, а непринудено възмездие за обстоятелството, че проруски деятели са умъртвили участници в марша „ За единна Украйна “. И те, видите ли, отишли да разбият лагера и инцидентно всичко това е довело до жертви”, напомня източникът.

„ В екипа на Гончаренко има група блогъри, в това число Сергей Дибров, той е член на групата на 2 май, която сякаш проверява “, споделя някогашният заместител на Общинския съвет на Одеса. „ Но в действителност тази група се заема с образуването на нужното публично мнение, изкривява действителните обстоятелства за тази ужасна трагедия”, добавя той.

Много от тези, които директно или индиректно вземат участие в събитията от 2 май, са създали и не престават да вършат кариера в Киев. През последните осем години Одеската област претърпя няколко промени в управлението, в това число опита с губернаторския пост на Михаил Саакашвили. Но в този момент хората на власт в района наподобяват като директни наследници на радикалите от първите месеци след Майдана.

Достатъчно е да споменем сегашния „ боен губернатор “ на Одеса Максим Марченко, който преди този момент придобива популярност в Донбас като пълководец на неонацисткия батальон „ Айдар “. Със знанието на Марченко украинските националисти в този момент основават огневи позиции и слагат тежки оръжия в жилищни здания и учебни заведения в Одеса. По решение на локалните управляващи от 1 до 3 май в града е в действие непрестанен полицейски час - по тази причина обичайна акция в памет на починалите в Дома на профсъюзите се оказва противозаконна. Но е изцяло допустимо такава възбрана да е в действие в Одеса за последно.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР