Със сигурност има много неща, които не са довършени и

...
Със сигурност има много неща, които не са довършени и
Коментари Харесай

Иво Пазарджиев: Икономиката е най-важният ни приоритет, за да се създадат условия за развитие на бизнеса и да има ръст на доходите

Със сигурност има доста неща, които не са довършени и задания, които стоят пред новата локална власт, която би трябвало да работи в полза на Русе и на русенци. Но, както виждате, някогашен ръководител, на който през вчерашния ден му се наложи да свика изключително съвещание на Общинския съвет. Разбира се, ще си извършвам функционалностите, докато законът го изисква.

От този частен случай, в случай че тръгнем, тук става въпрос за един юридически проблем дали маломерни паралелки под 10 възпитаници следва да бъдат финансирани наложително от Общината или когато са получили финансиране по друга линия, както е в тази ситуация - за уязвими групи, не се изисква такова решение на Общинския съвет. И тук е точно разногласието сред представителите на ГЕРБ и Община Русе. Въпросът е по правомерност и аз смятам, че би трябвало да бъде позволен рационално и в полза на русенци.

Аз се надявам още по-рано, по време на взаимното съвещание на двете комисии- по Образование, просвета и нововъведения и Законност, публичен ред и сигурност, което съм свикал на 12 октомври.

Аз не желая да давам оценка на сътрудниците, на претендентите за съветници. Всеки преценя своето държание и тактичност по какъв начин да работи в избрана обстановка. Имат това право да съберат съответния брой подписи и да желаят привикване на сесия. Така че, законът ще бъде изпълнен.

Може би въпросът можеше да бъде решен и по-рано, само че откакто сътрудниците са решили по този начин, това е тяхно право.

Да, може би беше предстояща моята кандидатура. Бях номиниран от сътрудниците ми от Вътрешна македонска революционна организация. После всички дружно преценихме и с оглед съперниците ни, че една сериозна и авторитетна кандидатура като тази на Искрен Веселинов, би била по-печеливша и по-успешна.

Тъй като мога да кажа за останалите претенденти, че за доста от тях нямаме данни за никаква социална активност в живота им. Не са поднесли дори и цвете пред един монумент. Докато нашият претендент е взел участие в градежа на над 7-8 паметника. Човек със солидна биография, с ясни изпълнени задания към русенци като депутат, като ръководител на Общинския съвет, като общински консултант. Така че, в тази обстановка преценихме, че той би бил по-успешният претендент.

Аз го дадох като образец за социална активност. Ако се върнем фактически на битовите проблеми, на тези с които всекидневно се сблъскваме, можем да отчетем - Искрен Веселинов като депутат спомага за ремонта на пътя Русе - Кубрат, за обезпечаване на средства за научно-изследователския корпус в Русенския университет, за обезпечаване на средства по програмата ин витро още като общински консултант и ред други триумфи, които той има като държавник.

Винаги в публичната ми работа съм се стремял да не го върша. Още повече съм правист и в случай че някои дават обещание нещо, което не зависи от тях е укоримо, само че когато това го вършат адвокати е двойно по-укоримо.

Местната власт има роля в този процеси, защото локалните политици би трябвало да бъдат дейни. Считам че, го видяхте с работата ни в предходния мандат. Направихме доста непопулярни дейности като взаимното съвещание с общинския съвет на Гюргево, на което дискутирахме проблеми значими за нашия район. За да спре тапата и транспортниятхаос край Русе,е нужно да се построи фактически още един мост при Русе, да се довърши автомагистралата Русе - Велико Търново като процедура. Тя е в един напреднал етап и отново,благодарение на Искрен Веселинов като ръководител на комисията по районна политика в Народното събрание, тойуспя да спомага за това.

Аз смятам, че там беше извършена една законосъобразна процедура. Интересното беше, че имаше единствено двама претенденти. Защо не е имало повече, не мога да отговоря. Действително, една може би рискова инвестиция, защото при влизане на България в Шенген, би се трансформирал интензитета на прилагане на този паркинг.

Аз считам преди всичко, че огромното ни достижение като група общински съветници в предходния мандат е, че променихме модела ГЕРБ. Както знаете Русе е градът на първите неща - първата жп линия, първия асансьор и доста други първи неща. Но, за жалост, имаше една отрицателна наклонност и да се говореше за първи частен град. Именно това смятам, че успяхме да променим. Групата ни в Общинския съвет беше дейна, решенията се вземахав залата на съвещанията, а не в офисите на предприемачи. Бяхме дейни, били сме сериозни към това, което не ни е харесвало, и сме подкрепяли положителните оферти.

Аз лчино съм имал благоприятни условия да сменя града, само че не съм го направил. Изключително доста обичам Русе, желая тук да прекарам живота си, желая тук да живеят и децата ми, желая в този град да се развъртвам. Пример за положително ръководство през последните години обаче мога да кажа, че е Бургас, който фактически се възползва, че беше приоритизиран от държавните управления на ГЕРБ, ного направи по допустимо най-хубавия метод. Градът наподобява по метод, по който другите би трябвало да се стремят да му подражават.

Със сигурност е преимущество, само че не бих споделил, че това може да бъде причина, да искаш да управляваш. Трябва да имаш доста други качества. Включително, когато централната власт се смени, да започнеш да работиш и със идващото ръководство.

Да, това е един доста сериозен и значим план, който би трябвало да се случи. За страдание обаче фирмите-изпълнители бяха определени преди години и то на държавно равнище. Може би тук рецензия би трябвало да търпи и строителната община, която следваше да бъде по-активна в контрола. Но, когато не си възложител, мъчно можеш да упражняваш надзор върху действия, като в една бедна и мъчно работеща страна се случват по метода, които виждаме.

От страна на общинското управление беше декларирано, че ще се търсят по правосъден ред обезщетение за некачествено изпълнени поправки. Аз се надявам тези поправки да приключат по-бързо и наш ангажимент, в случай че бъде определен нашият кандидат-кмет, е да възстановим вредите от водния цикъл в границите на 4 месеца. Той го пое като ангажимент и аз му имам вяра, че ще се оправи.

Да, вредите ще бъдат възобновени.

Русенци са интелигентни хора и схваща кой какво ръководи. Имат право да бъдат взискателни и да желаят от съветниците, от кмета, от администрацията да бъдат дейни, в това число и по проблеми, които не са от законовите имкомпетенции. Това е ролята на жителите, да търсят разговор с институциите и те да вземат решение проблемите им.

Разбира се, че бих поел ангажимент към русенци да продължим да бъдем дейна група, която да не стопира да беседва с жителите, да чува техните проблеми. Имаме цели, които сме записали в нашата стратегия. Най-важен е икономическият приоритет, да се основат условия за развиване на бизнеса и да има растеж на приходите. Откриването на работни места и нов промишлен парк е извънредно значимо, защото на процедура Русе не може да посрещне новите вложители, нямаме обезпечени имоти за искащите да построят нови заводи за високотехнологично произвеждане и да има работа за младежите, с цел да не напущат нашия град.

Да, има. Направили сме изследвания и ще стартираме дейна работа по създаване на втори промишлен парк, който за разлика от първия,да не бъде раздаден за складови зони и за логистика, а да се развива фактически високотехнологична индустрия.

Има, само че за жалост, в последните години те избират Пловдив. Там има икономическа зона, която предлага по-добри условия.

Но тук имаме други преимущества - река Дунав, близостта ни до Букурещ, от които ние би трябвало се възползваме.

Във всяка една администрация има апетит на фрагменти. Трябва да се притеглят млади експерти още след завършването им, да им се обезпечава общинско жилище, места в детските градини и така нататък, с цел да изберат Русе пред София като им се помогне за житейско-битовитепроблеми, както и да получаватедно почтено възнаграждение.

Това е обичайно за Вътрешна македонска революционна организация,да имаме мощна гражданска квота. Една част от тези хора имат упоритост и предпочитание да станат общински съветници, другите са влезнали в листата с лицето и името си, с цел да поддържат нашата идея и стратегия. Това им прави чест, тъй като знаете, че в последните години се насъди мнението,че политиката е мръсна работа. Но,благодарение на хора като тях, които са почтени и уважавани в своите среди и специалността си, се надявам да променим тази наклонност.

Това е обезлюдяването на града ни, заради неналичието на вероятност за младежите. Ние сме решени да притеглим европейски средства за най-малко 100 млн. евро в този мандати жителите на Община Русе в действителност да усетят изгодата от европейските средства.

Да. Считам, че би било потребно да има подобен сектор, който да дава отговор за еврофондовете и да работи за привличане на капитал.

Надявам се русенци да създадат своя осведомен избор, а не да се подвеждат по теориите на някои партийни централи, че мачът е свирен и всичко е уговорено. Гласът на русенци ще реши кой да ги ръководи през идващите 4 години.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР