Със същото решение се утвърждават от 01.08.2022 г. цените без

...
Със същото решение се утвърждават от 01.08.2022 г. цените без
Коментари Харесай

Прокуратурата оспори 59-процентовото увеличение на цената на водата в Бургас

Със същото решение се утвърждават от 01.08.2022 година цените без Данък добавена стойност на водоснабдителните и канализационни услуги за 2022 година и се утвърждават цените без Данък добавена стойност на водоснабдителните и канализационни услуги за 2023 година – 2026 г.;

Освен това се приема разбор за обществената търпимост на цените на ВиК услугите за всяка година от бизнес проекта и се дефинира стойност на коефициента за възстановяване на успеваемостта Е за всяка година от бизнес проекта както и разноски, за които се ползва коефициентът Qp.

На 29.08.2022 година СГП стачкува пред Административен съд София–град решение № БП-Ц-17/29.07.2022 година на КЕВР, като упражни пълномощията си по член 127, т. 5 от Конституцията на Република България, респ. член 16, алинея 1, т. 1 от Административнопроцесулания кодекс (АПК).

Според СГП решението е незаконосъобразно и е поискана неговата анулация. Също по този начин СГП е направила изключително искане за прекъсване на предварителното осъществяване на решението на КЕВР, защото в противоположен случай осъществяването на протестираното решение би предизвикало забележителна и труднопоправима имуществена щета на поданици на област Бургас, изразяваща се в възнаграждение на извънредно повишени цени за " ВиК услуги ".

СГП е застъпила мнение в митинга, че са осъществени нарушавания, измежду които липса на мнения за бизнес-плана за интервала 2022 година – 2026 година от общините от област Бургас.

Сред причините на прокуратурата са също по този начин и условието в бизнес-плановете да има изработен технико-икономически разбор на съществуващото състояние. От обвиняването сочат, че съгласно решението на КЕВР няма изработен технико-икономически разбор на положението на ВиК Бургас с към настояща дата, включително и получените и усвоени средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “ по план „ Интегриран воден план за област Бургас “, и тяхното въздействие при осъществяването и определянето на целевите равнища на индикаторите за качество.

Липсват и данни и информация за метода на установяване на размера на общите загуби във водоснабдителната система.

" При определянето на цените на ВиК услугите би трябвало да се управлява и от правилата за възобновяване на стопански обоснованите разноски. При определянето на разноските за хонорари на личния състав на сдружението, надлежно осигуровките за тях, както и при определянето на разноските за електрическа сила, включени в цените на ВиК услугите не е спазен посоченият принцип ", гласи още известието на прокуратурата.

Разходите за хонорари, надлежно начислени осигуровки върху тях - числеността на личния състав, за който са изчислени не са обвързани с намаляването на броя на потребителите, които употребяват съответната услуга, считат от СГП.

От прокуратурата считат, че КЕВР погрешно е определила новите цени за обществено търпими, като не е употребила нужните данни от Националния статистически институт.

Съгласно §1, алинея 1, т. 4 от Допълнителни разпореждания на ЗРВИКУ " обществена търпимост на цената на " ВиК услугите " " е налице в случаите, когато тяхната стойност, избрана на база минимално месечно ползване на вода за питейно-битови потребности от 2,8 куб. м. на едно лице, не надвишава 2,5 на 100 от междинния месечен приход на домакинство в съответния район.

" Ползваните от КЕВР данни по отношение на приходите на жителите на област Бургас за осъществяването на разбор на обществената търпимост на цените на " ВиК услугите " са неотносими. Не е ясно по какъв начин КЕВР е определила приблизително месечния приход на човек от домакинство за годините: 2022 г.-2026 година ", декларират още от държавното обвиняване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР