Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна

...
Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна
Коментари Харесай

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си

Със брачната половинка ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме начинания с българите в чужбина като наставнически часове и хъб за BG нововъведения в Съединени американски щати

Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал

В Бавария ни споделят “слънчевата двойка ” - желаеха и да ни оженят с панорама към Бранденбургската врата, а в Китай сме love story

Скоро натоварих в един ван 4 деца, тъща, която е като немски ученик, и куче и по този начин с Деси отидохме до Гърция. Незабравимо!

С президента на републиката в интервала 2012-2017 година беседва КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Плевнелиев, отпразнувахте рождения си ден във вторник с най-близките си другари и ги помолихте да не носят дарове, а тези пари да ги пуснат като подаяние за един нов живот.

- Да. 5950 лева се събраха. Ние с Деси ще додадем още 4050 лева, с цел да станат общо 10 000 лева, тъй че да дадем вяра за две бебенца, които да ощастливят две фамилии. Ще изберем такива, които нямат право на повече опити инвитро, финансирани от страната. Защото ние познаваме и хора, при които и трите опита не са съумели и не престават да се борят. Имаме другари, които в Англия 12 година се бориха, заплатиха невероятни пари - не съумяха там. Дойдоха тук и тук, на родна земя, им се роди едно прелестно бебенце. На доста преклонна възраст бяха те, мои другари... Дори си мисля и се надявам, тъй като доста постоянно при сходни процедури се раждат близнаци, че като се изключи че ще дадем вяра на две фамилии, в случай че се даде живот не на едно, а на повече бебенца, ще бъдем най-щастливите на света.

Деси ще работи с фондация “Искам бебе ”, която ще откри процедура, с цел да се реши кои са най-нуждаещите се, които нямат друга опция. Искаме да помогнем на небогати хора в потребност - да не стопират да се борят, да мечтаят за бебе.

Ние ще мечтаем с тях.

Дай Боже да се получи едно, а за какво не и повече бебенца! Затова с тези 10 000 лв., които ще дарим, ще се създадат два опита. Стискаме палци. Деси ще следи този развой като отдадена майка, тъй като Господ на нас ни даде живот. Това прелестно бебенце, което ни се роди, и невероятната сила, която то ни дава, ни кара да мечтаем, че може да помогнем на други хора да дадат живот, да получат подадена ръка за живот.

- Вие желаете ли още бебета?

- Това въобще не стои на дневен ред. Планираме доста смислени начинания, с които да продължим да сме потребни на обществото и на България.

- Имате поради активността на фондацията си “Решения за бъдещето ”?

- Да. Изключително доста разгадавам на Деси. Учейки се от опита на предходните президенти - там, където са бъркали, и там, където са успявали, направих фондация - “Решения за бъдещето ”, чийто едноличен притежател и ръководещ съм аз и която е финансирана главно със лични средства. Целта на фондацията е да помогнем наболели проблеми на българското общество да намерят решение. Съпругата ми е още в майчинство, тя е извънредно отдадена майка. Но след няколко месеца ще стартира да оказва помощ дейно на фондацията, тъй че дружно да движим нещата. Фондацията си слага за цел да адресира наболели проблеми на България и да търси решения. Двамата със брачната половинка ми ще се фокусираме в близкото бъдеще върху няколко казуса.

Първо, българите в чужбина. Те в никакъв случай не са били отвън фокуса на моята работа, тъкмо противоположното - имам страхотна връзка с тях. Където и да бях по света като държавен глава, първите ми срещи бяха с тях. Аз съм единственият държавен глава, който се употребява от правото си на референдум, като с референдума за електронно отдалечено гласоподаване желаех да овластя българите, където и да са те по света, да могат да гласоподават и да трансформират бъдещето на страната. Те доста ме обичат, аз доста ги обичам и в този момент започваме план дружно с Българската асоциация за дялово и рисково финансиране и с фондация “Америка за България ”, в който търсим опцията да стигнем до българските общности, където и да са те по света. Да ги чуем, да ги разберем и да намерим работещи принадлежности по какъв начин да ги интегрираме с родината.

- Вече пътувахте за това до Щатите.

- Да, ходихме с Деси, с Евгени Ангелов, ръководителя на асоциацията, и с редица страхотни български водачи от българската промишленост. В идващите месеци ще развием работещи принадлежности по какъв начин България да интегрира своята диаспора в чужбина. В миг, в който държавното управление желае да закрие организацията за българите в чужбина, в който всички българи са обединени като един, че най-големият ни проблем е демографският и че най-голямата драма е, че младите напущат, че милиони българи са в чужбина, а сякаш към момента държавните управления и парламентите на България до момента не са дали работещи решения по какъв начин да интегрираме българите в чужбина, ние ще се опитаме да ги чуем, да бъдем дружно с тях и да дадем такива хрумвания и работещи механизми. Те минават през това да засилим правото им на връзка с родината, да има уеб страница, който да работи с тях, където и да са те по света.

Да дадем принадлежности, в това число по образеца на други страни като Ирландия и Израел, които имат феноменални механизми по какъв начин да интегрират личните си жители, където и да са по света. Ние имаме упоритостта да помогнем на българската страна, на Народното събрание, на държавното управление в лицето на организацията да получат работещи принадлежности по какъв начин да интегрираме българите в чужбина, по какъв начин да работим с тях.

- Дайте образец. Нещо, което сте набелязали до момента. Може да стане по какъв начин?

- Имаме една фантазия, тъй като българите мъчно подаряват пари, само че

са подготвени да дарят

по-скоро време.

А точно - да дарят напъните си - това, което са научили, във времето, с което разполагат. При последните ни визити да вземем за пример в Сиатъл разговаряхме със стотици българи на най-високи позиции - в “Боинг ”, в “Майкрософт ”. Те се съгласиха да дарят часове от месеца, да дарят времето си, с цел да беседват с небогати българи - с образовани или необразовани, с можещи или неможещи.

- Дистанционно да ги поучават, да ги стимулират?

- Точно по този начин. Да им подават небосвод за развиване. През фондацията “Решения за бъдещето ” аз мога да бъда този мост като един от основополагащите татковци на българската иновационна екосистема - на клъстерите “Информационни и информационни технологии ”, “Автомобилостроене ” и “Аутсорсинг ”, които сътворих като президент. В рамките на това посещаване в Силициевата котловина на среща с невероятни българи, които живеят в Сан Франциско, се роди концепцията да се направи Български иновационен хъб в Сан Франциско. Това е концепция на Богомил Балкански, някогашен вицепрезидент на “Гугъл ” - необикновен българин, който в този момент е почетен консул на България в Сан Франциско. Като бяхме там, ми сподели: “Виждам толкоз млади българи, имат хрумвания, желаят да ги осъществят. Защо да не опитат и тук, в Силициевата котловина? Аз ще финансирам офис, финансист, юрист, които да са им разполагаем, когато желаят нещо да създадат. ”

Втората ми концепция за “Решения за бъдещето ” е да продължим да сме сътрудник на иновационната екосистема, на която аз съм един от основателите.

Има ужасно доста конференции, в които непрекъснато вземам участие, има ужасно доста планове, на които оказвам помощ про боно и ще не преставам да го върша.

Третият план, върху който извънредно доста желая да се концентрирам, е да помогнем малко повече на дарителските начинания в България. Самите ние с моята брачна половинка даваме значително. Нямаме упоритостите да бъдем квалифицирани като някакви новобогаташи, които желаят да парадират със положението си. Имаме упоритостта да споделим, да дадем, да помогнем с каквото можем. Само през тази година със брачната половинка ми взехме решение да даряваме по 12 000 лв. на година за стипендия за българин, който не може да си разреши допустимо най-хубавото обучение у нас, което считаме, че дава Американският университет в България (АУБ). По всички статистики на МОН това е най-успешният български университет. Голяма част от водачите в района - в бизнеса, в политиката, са получили обучение в АУБ. Решихме да учредим тази стипендия за обществена смяна в размер на 12 000 лева годишно, с цел да покриваме таксата на един студент в АУБ. На българче, което има концепция по какъв начин да промени обществото за положително, което към този момент е осъществило концепция или план по какъв начин да промени обществото за положително. Може да е в неговото село или град, може да е в неговото учебно заведение. За мен постоянно е било

идея да се оказва помощ на

младежите на България.

Деси пък е участник в една самодейност “Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България ” на СУ “Св. Кл. Охридски ” и на огромна американска компания. Идеята е да се покаже триумфът на завърнали се млади българи и студентите, младежите в България да се възпламенят от концепциите на тези, които избират да се завърнат.

Обществото има потребност от тези положителни послания. Аз подарявам през годините за най-различни дела - на университети, на фондация “За нашите деца ”, за ремонта на нашия патриаршески храм “Св. Ал. Невски ”, на който аз имах достойнството като държавен глава, назначавайки второто служебно държавно управление - на проф. Близнашки, да възстановим собствеността. Да създадем жест на българската страна към църквата, с цел да има нашият патриарх своя патриаршески храм и да има благосъстоятелност върху него. Така дадохме пътя за огромен ремонт, за който в този момент се събират пари.

Дарителството е огромна тематика. Със брачната половинка ми желаеме да дадем образец, че е добре да се дава. Че човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал. Да заразим повече българи да схванат, че единственият смисъл е да оставиш нещо след себе си. Няма по какъв начин да го вземеш нататък. Днес всички минаваме всеки ден през Орлов мост. Гледаме към великото дело на братята Евлоги и Христо Георгиеви и си споделяме: “Добре, но кой различен го направи... Дадоха цялото си благосъстояние за образованието на българите, за университет. ” Радваме се на Игнат Кънев - актуален български будител, който пък подари постройка на Русенския университет, само че единични са тези образци.

- Продължавате да сте извънредно деен и на интернационалната сцена.

- Вие сте очевидец. Тази година несъмнено ще посетя към 50 страни. Само през юни са 8. Предстои ми посещаване в Съединени американски щати. Ще имам лекции в най-големия китайски университет - Синхуа юнивърсити, където съм почетен професор и всяка година по една седмица чета лекции. Като се появим там с Деси, всички споделят: love story, love story, love story. Университетът е 100 000 индивида и един от топ 20 на планетата. Конкурира се с “Харвард ” по брой нобелови лауреати.

В същия този юни месец имаме съвещание на Трилатералната комисия в Париж дружно с Хенри Кисинджър и други светила. През същия месец имаме съвещание в Лисабон на Европейския съвет по външна политика. Също през този юни съм поканен от най-влиятелната бизнес организация на Европа - съюза на немските фамилни компании. Това е сърцето на триумфа на най-голямата и най-важна стопанска система в Европа. Там с Деси толкоз доста ни обичат, че са ми сложили ултиматум без нея да не се появявам. Там са ни кръстили “слънчевата двойка ”. Искаха да ни оженят в Берлин с панорама към Бранденбургската врата, само че ние отказахме. Много ни обичат, ще бъдем и там през юни месец. И също през този месец ни следва посещаване в Оксфорд. Ще съм в Белгия. През юни имаме събиране и на Международния център за мир и приемливост, където с държавните управления развиваме хрумвания за резистентен мир, културен разговор и съгласие сред религиите. Деси ще бъде с мен и там. Там също са ми сложили ултиматум да не се появявам без нея. През юни ще бъдем дружно и в Братислава, където съм в консултативния съвет на най-важния конгрес по сигурността на Вишеградската четворка и на Югоизточна Европа - Globe sec. Там съм единственият българин, канен в техния съвет на мъдреците. Също съм поканен за основна тирада, където ще има най-малко 10 настоящи президенти.

Деси осмисля още повече дейната ми интернационална стратегия, поддържа ме на всички места. Всички разноски финансирам персонално от нашия фамилен бюджет, само че тя оказва помощ извънредно доста, т.е. двамата с нея сме лице на България.

- Извън публичните задължения доста обичате да сте си у дома...

- Да, боготворя. Винаги съм бил извънредно благополучен от доста мощната си връзка с дамата до мен и с децата. След извънредно сложната за мен 2015-а, когато вие бяхте главен очевидец и дружно сме и плакали за цялата тази драма, си давам сметка, че това, което сложихте и за заглавие на изявлението: “След като си изпитал най-истинската болежка, изводът е: “Прави положително! ”, се удостовери. Точно по този начин се и случи. Когато правиш положителни каузи, положителното ти се връща. Може би съм най-щастливият брачен партньор. Пожелавам го на всеки. Събуждам се всеки ден с признателност към Бога и към ориста, че ни помогнаха да се намерим. Събуждам се всяка заран до жена, която обожавам, която обичам надълбоко и същински, и тя ме обича, с която се държа от 2 години за ръка и се чувствам обичан.

Където и да отида - и в най-малкото село, и в най-големия град, с който и да се видя, диалогът свършва: “И, господин президент, доста поздрави на Деси! Да се обичате цялостен живот. И доста поздрави на Йоанчо. ” Преди дни в една дребна бензиностанция в Петричко не ме пуснаха да платя и да си потегли, преди да покажа фотоси от сватбата и на бебчо.

- Сутрин кой на кого сервира кафе?

- Деската постоянно прави кафето. От Нова телевизия, в която 20 години е трябвало да става в 4 ч сутринта, в действителност тя е по-ранобудната. Аз имам и по-здрав сън от нея. Не мога да си показва, че ще ставам заран в 4 ч всеки Божи ден 20 години. Тя е доста дисциплинирана, отдадена, открита, правилна, извънредно добра. Тя е необикновено положителен и виновен човек - най-хубавият, който познавам.

- Успяхте да запазите естествени връзки с предходните си сътрудници, а вашите деца от предходния брак са извънредно постоянно в дома ви, наред с дъщеричката на Деси.

- Точно по този начин. Всичко се разви по най-оптималния метод. Нейният предходен сътрудник и моята някогашна брачна половинка са щастливи, намерили са своето бъдеще. И аз, и Деси запазихме извънредно правилни връзки. Всички сме дружно. Понякога у дома има 4 деца - Асен е към този момент 18-годишен, вицепрезидент на учебното заведение, в което учи. Безкрайно доста се гордея с него. Павел е прелестно дете - каквото пипне, го прави по неговия си неповторим метод. Безкрайно доста го обичам и му се веселя за това. Променя се пред очите ми. Йоанка - аз не зная по какъв начин се вършат девойки, е страхотна. Има страхотна връзка с майка си и с татко си, който е прелестен човек и аз доста се веселя на тяхната доста мощна връзка. От друга страна, аз се появявам на терена и прибавям стойност за нея. Имаме прелестни връзки, за които човек може единствено да мечтае. Тя е неповторима.

А бебчо занапред ще се трансформира.

Казвам му дребния

Десиславчо.

- с едни страхотни дълбоки сини очи, беличък, прелестен. Всяка заран, като го погледна, благодаря на Бога и на ориста, че това нещо ми се случва. Наскоро пътувахме към Гърция. Трябваше да натоваря 4 деца, тъщата плюс нейното куче. Всички дружно за няколко дни по празниците, при започване на май до Гърция, в един 7-местен ван. Върнах се във времето, когато със 7-местен ван в Германия разхождах моите строителни служащи. Представи си каква музика слушахме в този момент по пътя. За Асен, който е към този момент умен, ужасно дете - комплицирана, софистицирана музика. За Йоанка - стилните шлагери като “Хавана ”. Незабравими мигове!

- Имам възприятието, че в действителност се разбирате отлично с тъщата.

- Майката на Деси е освен прелестен човек - извънредно виновна, добра, ефикасна. Тя е като немски ученик. Може да подреди който се сетиш. На нея ѝ е доста мъчно, защото е сама. Бащата не Деси е умрял. Майката на Деси е сама с майка си, оправя се с къщата, съумява и да работи, оказва помощ доста на Деси. И за бебчо ни оказва помощ доста, и за Йоанка. Но това е най-малкото, поради което я обичам - че тя е всекидневно до нас като един добър дух. Не се натрапва, не е тази тъща, която непрекъснато ще почне да дава ум, да постанова гледната си точка и да смята, че единствено тя е права. Точно противоположното - има позиция, само че не я постанова на никого. По-скоро има причини. Безкрайно доста одобрявам, че с нея си приказваме, обменяме причини, вземаме дружно решения кое е положително за бебчо, за това или това.

4 генерации дами живееха сами, когато аз се появих на хоризонта. Бабата, която е на 87 година, майката на Деси, Деси и Йоанка. А, имаха и женско куче.

- Ако Деси, която по този начин или другояче е извънредно публично дейна, реши един ден да се занимава с политика, какво ще я посъветвате?

- Аз съм мъжът до нея. Като мъжа до нея аз ще ѝ кажа единствено едно: “Чуй сърцето си. Не мозъка, не разсъдъка, сърцето. Ако сърцето ти споделя да направиш това нещо, аз съм до теб. ” /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР