Със 73 гласа за, три - против и 15 въздържал

...
Със 73 гласа за, три - против и 15 въздържал
Коментари Харесай

ВМЗ продава неизползвана хижа, недостроен хотел и складове

Със 73 гласа " за ", три - " срещу " и 15 " въздържал се " Народното събрание утвърди предлагането на Министерския съвет за приватизация на обособени елементи от имуществото на " Вазовски машиностроителни фабрики " Сопот (ВМЗ-Сопот), заяви Българска телеграфна агенция.

Според вносителя задачата е да се продадат обособени елементи по три систематизирани позиции от военния цех, тъй като не са нужни за индустриалната и комерсиалната активност на сдружението и не се употребяват.

Става думи за над 1000 дка застроени площи. От сдружението допълват, че предмет на приватизация ще бъдат негоден склад в Калояново, хижа " Чивира " в Средна гора, която не работи от 2010 г.) и недостроена
постройка в Сопот, стартирана през 90-те година на 20 в. с желание да е хотел, само че останала незавършена. Имотите не са оперативни и не са нужни за индустриалната и комерсиална активност на сдружението, в противен случай – те се разрушават
и изискват спомагателни разноски за поддръжка, осведоми управлението на компанията.

ВМЗ - Сопот е в забранителния лист за приватизация и по тази причина всяка продажба на обособени елементи би трябвало да се позволи първо от държавното управление, а по-късно и от Народното събрание. Сделките ще станат посредством Агенцията за приватизация.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Александров дефинира решението като вярно. Когато един парцел не се поддържа, неговата стойност пада, сега цените на парцелите са на доста положително равнище, аргументира се той. Ако бъде осъществена договорката, евентуалният нов притежател ще развие активност, което значи доходи за страната, добави депутатът.

Йордан Апостолов от Обединените патриоти изиска процедурата да бъде първо пусната на очевиден търг.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и синдикатът КНСБ поддържат решението и го правят оценка като потребно за българската стопанска система. Търговско-промишлената палата счита,че показаните документи не са задоволителни, с цел да се направи преценка дали продажбата е целесъобразна, се показва в отчета на икономическата парламентарна комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР