Със 146 гласа против и четирима въздържал се от редиците

...
Със 146 гласа против и четирима въздържал се от редиците
Коментари Харесай

Американските бази остават, парламентът отхвърли искането на Възраждане

Със 146 гласа " срещу " и четирима " въздържал се " от редиците на Има Такъв Народ и Политическа партия, Народното събрание отхвърли прекратяването на контракта за така наречените " американски бази " у нас. То беше препоръчано от " Възраждане " и подкрепено единствено с гласовете на техните 11 народни представители. Споразумението със Съединени американски щати беше подписано на 28 април 2006 година Сега депутатите на Костадин Костадинов желаеха да го прекратим с едногодишно предупреждение.

За това да продължи взаимното прилагане на съоръженита от американската и българската армии гласоподаваха от Демократична България, " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че в болшинството се видяха и съмнения. Трима от партията на Слави Трифонова натиснаха копчето " въздържал се ", а един представител на Политическа партия също не поддържа оставането на базите. От Българска социалистическа партия пък гласоподаваха " за ", само че единствено 7 от социалистите - останалите просто не участваха във вота.

Сред претекстовете на " Възраждане " за закриването бе изтъкнато, че със съглашението се дават на Съединени американски щати четири военни бази у нас под претекст за взаимно потребление, само че действително, съгласно тях това са американски уреди, на чиято територия не работи българското законодателство. Според зам.-председател на Народното събрание Цончо Ганев от " Възраждане " това са единствените сходни бази, за които американската страна не заплаща наем, а българите нямат достъп до тхна територия. Имаме отвод от суверенитет - за какво, откакто НАТО толкоз доста способства за нашата войска, тя е в плачевно положение, попитаха от " Възраждане ". Защо не ни направиха отстъпка при покупката на самолетите, добави към въпросите и Елена Гунчева. Депутатите на Костадин Костадинов бяха уличени в популизъм по тематиката и поради митинга против изпращане на оръжия за Украйна, който в този миг се организираше пред Народното събрание.

" Кое ни пази Буча да се случи и у нас ", реагира Искрен Митев от Политическа партия, като заключи, че всяко едно от изказванията на " Възраждане " за базите е погрешно. И той, и ръководителят на комисията по защита в Народно събрание Атанас Зафиров, както и Христо Гаджев от ГЕРБ, подчертаха, че базите са български. " Военнослужещите са доста удовлетворени от равнището на подготовка, да не се спекулира, това са български бази, които се употребяват взаимно с американската страна ", обърна внимание депутатът от ГЕРБ. " Вие създали ли сте си труда да поговорите с някой от офицерите, сержантите какво е неговото мнение за съществуването на тези взаимни уреди и какъв е техният принос към модернизацията на българската войска? ", обърна се социалистът Зафиров към Гунчева. " Много се надявам вашите гласоподаватели да са чули това ваше изявление ", отвърна му Гунчева, визирайки отрицателното отношение на социалистите към тематиката.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък напряко предложи повече диспути по тематиката за американските бази да не се водят в Народното събрание, защото извън ни се подигравали.

Междувременно още веднъж бе отхвърлено настояването на ГЕРБ-СДС работното време на Народно събрание през днешния ден да бъде удължено, с цел да се гласоподава предлагането им за основаване на краткотрайна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписания от държавното управление меморандум за 1 милиарда $ с Gemcorp и IP3 Corporation.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР