Със 145 гласа за“, нито един против“ и 5-ма въздържали

...
Със 145 гласа за“, нито един против“ и 5-ма въздържали
Коментари Харесай

На първо четене: НС забрани свободното разхождане на кучета без повод и намордник

Със 145 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и 5-ма „ въздържали се “ депутатите одобриха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринаромедицинската активност. Промените, които бяха импортирани в Народното събрание от депутата на ГЕРБ Десислава Атанасова, са във връзка зачестилите случаи на потърпевши хора в резултат на набези от пуснати на независимост кучета.

„ Осъзнаваме, че публичният интерес през последните 10 години бе ориентиран главно към казуса с безстопанствената и бездомни кучета и преодоляване на популацията. Така на назад във времето останаха публичните връзки, свързани с развъждането, безконтролното стартиране и разхождане на кучета “, съобщи по време на дебатите Десислава Атанасова.

„ При извеждане кучето би трябвало да има намордник - у дома да хапе, който си желае “, съобщи от своя страна Валери Симеонов. Той обаче счита, че измененията са „ плахи “.

Със законопроекта се вкарва възбрана за свободното разхождана на кучета. Забраната за тяхното извеждане без мотив ще важи за кучета с тегло над 5 кг. При нарушение на тази възбрана притежателят на кучето ще бъде санкциониран с 300 лева

Най-голяма става глобата за нападателно куче без намордник – 1000 лева Увеличението е 10 пъти, като сега санкцията за това е 100 лева Повишава се още глобата за разхождане на кучета в детски площадки или неразрешените от общините за това места. Тя става 500 лв..

Предвидени са и няколко изключения. Няма да бъдат глобявани притежатели, които разхождат любимците си в обособени за това места, отвън обитаемоте места или ги употребяват при лов. Изключение от възбраната вършат и кучетата на лица с увреждания, тези, които са употребявани от БЧК, както и четириногите, участващи в надпревари и подложени на образования. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР