Със 138 гласа за, 26 - против и 18 въздържал

...
Със 138 гласа за, 26 - против и 18 въздържал
Коментари Харесай

На първо четене: България напуска Международната банка за икономическо сътрудничество

Със 138 гласа " за ", 26 - " срещу " и 18 " въздържал се " Народното събрание одобри на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка (МИБ) и нейния правилник и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС), импортиран от Министерския съвет.
Основно от " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България " бяха срещу планът да бъде утвърден от българското Народно заседание, а от парламентарната група на " Възраждане " обявиха, че сред двете четения ще внесат свои публицистични ремонти. Затова и не беше признато предлагането на ръководителя на бюджетната комисия Петър Чобанов законопроектът да бъде гласуван през днешния ден на две четения.

Прекратяването на участието следва да се извърши според процедурите, планувани в споразуменията за основаване на институциите и със съотносимите вътрешноправни процедури, написа вносителят. Процедурата изисква денонсиране от страна на Народното събрание на интернационалните контракти за основаване на двете институции.

Съгласно член 8 от Устава на МИБ и член IX от Споразумението за организацията и активността на МБИС, всяка страна може да приключи участието си в банките, откакто уведоми за това управителните органи на двете институции минимум шест месеца авансово.

Със законопроекта се предлага започване на процедура по отдръпването на Република България, според уставните документи на банките.

Международната капиталова банка е интернационална финансова институция за развиване със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 милиарда евро, а импортираната му част все още е 427,1 млн. евро, е записано написа вносителят. В претекстовете се показва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 % дял във импортирания капитал на банката.

Понастоящем присъединяване на България във импортирания капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на 100 от него.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР