Със 129 гласа за и нито един против депутатите приеха

...
Със 129 гласа за и нито един против депутатите приеха
Коментари Харесай

НС махна господстващото положение на Лукойл върху акцизните складове

Със 129 гласа за и нито един " срещу " депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за наложителните ресурси от петрол и нефтопродукти.
Според тях търговците на горива към този момент ще имат право да държат до 70% от наложителните 100-дневни ресурси от петрол и нефтопродукти в чужбина, на територията на страна членка на Европейски Съюз, и единствено 30% на територията на България. Сега те са длъжни да държат 100% от запасите в България.
Освен това, в случай че в този момент притежател на акцизен склад откаже на търговец на горива да му съхранява горивата, санкцията е алегорична – от 500 до 2 хиляди лв.. Предложението за смяна в Закона за наложителните ресурси от петрол и нефтопродукти, импортирани от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и от Движение за права и свободи Йордан Цонев, е санкциите да станат при първо нарушаване от 1 до 2 милиона лв. и при второ нарушаване – от 3 до 5 милиона и лишаване на лиценза, написа " 24 часа ".
" Българска социалистическа партия ще подкрепим измененията,  но неприятното е, че не ни чухте на 28 септември, когато казахме, че вършиме голяма неточност и в този момент сме в тази унизителна обстановка -  да връщаме безусловно същите текстове. Някой от енергийната комисия да изясни от къде идва това предложение ", прикани от трибуната Драгомир Стойнев.
От Има Такъв Народ също споделиха, че ще го поддържат, само че имат терзания по отношение на високите наказания и сред първо и второ четене ще предложат да бъдат понижени.
Председателят на енергийната комисия Делян Добрев акцентира, че са толкоз високи, с цел да се предотврати заобикалянето на закона.
" Политическа партия изцяло поддържа част от запаса на горивата да се съхранява на територията на Европейски Съюз,  така че да отговорим на регламентите на Европейска комисия. ", сподели и Венко Сабрутев.
Той обаче изрази противоречие по отношение на това какъв брой % би трябвало да се съхраняват у нас.
" Първото нещо, което затваря по време на война, това са границите. Искаме да осигурим в оптимален % отбраната на българското общество. Ще  направим оферти сред двете четения, тъй че да обърнем съотношенията - до 30% на територията на Европейски Съюз и 70% или повече предпазване у нас ", изясни тай.
Ако законът бъде дефинитивно признат с първичните промени, ще влезе в действие от 30 юни 2024 година
Времето за оферти сред двете четения пък ще бъде 5 дни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР