Със 111 гласа за“, 93 против“ и 8 въздържал се

...
Коментари Харесай

Няма да има Велико Народно събрание, Борисов запазва поста си | Политика

Със 111 гласа „ за “, 93 „ срещу “ и 8 " въздържал се " Народното събрание отхвърли предлагането на ГЕРБ за производство на избори за Велико Народно заседание.

Според Конституцията с цел да се произведат избори за Велико Народно заседание, е належащо болшинство две трети от общия брой на народните представители или 160 народни представители.

Проектът бе разгласен от премиера Бойко Борисов на 14 август и импортиран на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Воля " и част от самостоятелните депутати. На 14 август Борисов съобщи, че ще се отдръпна сега, в който Народното събрание гласоподава такова решение в отговор на антиправителствените митинги. Сред предложенията на ГЕРБ бяха понижаване на народните представители от 240 на 120 и при Великото национално заседание броят на народните представители да бъде понижен - от 400 на 2

Точката за привикване на Велико народно събрание беше импортиран изненадващо първа през днешния ден, макар че трябваше да продължат дебатите на второ четене по държавния бюджет. Основната рецензия против плана тази заран пристигна от Българска социалистическа партия, а от ГЕРБ го опазиха с тезата, че в този момент опозицията може да гласоподава “за ” и по този начин да се удовлетворят настояванията на митинга и най-много - за оставка на премиера Бойко Борисов и държавното управление.

Българска социалистическа партия: Вашата маневра съумя

“Те желаеха да си тръгнете, вие им обещахте нова конституция. Вашата маневра съумя ”, обърна се Явор Божанков (БСП) към Борисов. Всеки правист, Венецианска комисия, меко казано, ви споделиха, че този план не става, сподели Божанков и попита за какво никой от депутатите от ГЕРБ не пое отговорност да се подпише под концепциите за нова Конституция. “Никой ли не желае да остане в историята, като мозъкът основал новата конституция ”, иронизира Божанков. Ако можеше да опишем в резюме 10 годишното ръководство на ГЕРБ, това ще е вашият план за конституция, сподели Божанков.

" Случващото се е прекомерно съществено и сме длъжни да разбираем за какво е този казус, за какво той е и продължава да бъде рисков. Не, че против сегашната настояща Конституция не е имало рецензии, митинги, стачки, недоволства, брожения, оферти, даже изстъпления. Била е късана, била е горяна по площадите. Никой в никакъв случай не бе дръзвал да я хвърли в едната посока, с цел да тръгне народът след нея, до момента в който той се измъква в другата. Никой не го е правил, тъй като всички политически дейци до момента с всичките им тресчици за дялане разбираха смисъла на този документ и заплахата от сходно заиграване. Това е демократичната конституция на нашата страна. Хартата на нашите съществени права и свободи, а те не се преписват, не се пренареждат, не се редактират. Те са изстрадани, отвоювани, достигнати след дълъг, тежък, неведнъж трагичен исторически път на цялостен един народ - на българския народ. Могат да бъдат изгубени просто по този начин за момент, в резултат на вулгарен политически блъф ", съобщи и Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

" Не знам една такава полемика и тематика да се организира без наличието на министър-председателя, който желае да прави рестарт на политическата система и на страната. Понеже технологиите разрешават, предлагам да го включите на екрана. Може би от джипката, или някъде другаде ", предложи Кристиан Вигенин (БСП). Той сподели още, че плана на нова Конституция е изглеждала като курсова работа на осмокласник.

" Трябва да се извините на Венецианската комисия, тъй като я вкарахте във вашите вътрешнополитически и партийни цели ", разяснява Вигенин.

ГЕРБ: Това са концепциите на митинга

“Конституцията не е Библия, с цел да не може да се трансформира ”, отговори му от името на ГЕРБ Тома Биков. " Не сме оповестили война на актуалната Конституция. Ние отчитаме нейните прерогативи, нейните заслуги за провеждането на мирния преход към народна власт. Ние направихме това предложение в една обстановка на мощно публично напрежение, с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българските жители да могат да проведат спор за бъдещето на България. (...) Не съумяваме да реализираме консенсус по базови проблеми и този проблем евентуално ще се задълбочава, тъй като политическото опълчване минава червени линии, които не би трябвало да бъдат преминавани ”, опита се да изясни аргументите за свикването на Велико народно събрание Биков. “Вероятно скоро актуалната Конституция няма да може да бъде променяна, тъй като сходни опити изчерпват публичната сила за промени и става невероятно за дълъг интервал от време този спор да бъде извършен. По отношение на нашия план ще кажа, че той събра в себе си най-много настояванията на протестиращите от ляво. Едно от тези претенции беше свикването на Велико народно събрание и през днешния ден ние продължаваме да не одобряваме аргумента, че актуалното Народно заседание няма нужната легитимност да провокира процедура за привикване на Велико народно събрание ", съобщи Биков.

“Ние поехме ангажимент да прокараме тази процедура и да го създадем по този начин, че да се опитаме и да влезем в разговор с тези, които стачкуваха против нас ". (...) " Тези хрумвания са концепциите, които вие през днешния ден наричате опит за тирания и тъпчене на демократичните правила. Ние не считаме и в полза на истината не поддържаме всички тези хрумвания. Ние също имаме забележки към доста от тях, само че нашата цел беше и в тази зала да влезе диалогът, който преди този момент се водеше на улицата, тъй като този диалог е за Народното събрание ", добави Биков.

Днес опозицията има късмет да получи оставката на премиера Борисов и доста необичайно, че тъкмо тя се опълчва на това, сподели Десислава Атанасова (ГЕРБ). " Крепите ръководството на Борисов, необичайно ", сподели още Атанасова по адрес на Българска социалистическа партия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР