Със 107 гласа за от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и един

...
Със 107 гласа за от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и един
Коментари Харесай

НС прие Националната здравна стратегия

Със 107 гласа " за " от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и един от Българска социалистическа партия - Народното събрание одобри модифицираната Национална здравна тактика до 2030 година, импортирана от Министерски съвет.  В нея е очакван бюджет от над 100 милиарда лв. за възстановяване здравето на популацията. 

Националната здравна тактика обрисува съответните резултати, които би трябвало да бъдат реализирани до 2030 година. Стратегическият документ дефинира три съществени цели: стабилно възстановяване на здравето и средата, гарантиране на здравната сигурност и понижаване на неравенствата и дейно ръководство на ресурсите. Основните цели са свързани с инвестиция в възстановяване на здравето на хората и превъзмогване на характерни проблеми на публичното здраве. С разнообразни претекстове тактиката не срещна поддръжката на опозицията.  Д-р Андрей Чорбанов от " ИТН разяснява: 

" Без това да бъде по никакъв метод обвързано било с бюджет, било с % от Брутният вътрешен продукт, било със наказания или под каквато и да е форма, задължаваща изпълнителната власт, това остава една прелестна магна харта, само че просто няма да се случи ". 

От " Възраждане " регистрираха някои позитивни резултати в модифицирания документ като желанията в лекарствената политика, целенасоченото отношение към отдалечените и труднодостъпни региони, както и фокусът към обществено значимите болести, по които страната ни е водеща в Европейския съюз. 

Депутатът Маргарита Махаева обаче изрази скептично мнение по осъществяването на тактиката: 

" Както се споделя, да сме живи и здрави макар опазването на здравето ".

Депутатът от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев изрази очаквания: 

" Да имаме тактика за развиване на опазването на здравето в идващите шест години, тъй като това е належащо на всички структури в нашата страна, с цел да могат да се развиват системно, стабилно и в полза на всички жители ". 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР