Сарина Вигман: „Гениалният“ треньор на Лъвиците се надява да сложи край на почти 60-годишната болка от Световното първенство за Англия

...
В неделя феновете на Англия ще трябва да се доверят
Коментари Харесай

В неделя феновете на Англия ще трябва да се доверят още веднъж, с надеждата, че тя може да ръководи Лъвиците до победа срещу Испания в първия им финал на Световното първенство за жени.

Но феновете трябва да имат много причини да се доверят на мениджърката на Англия – описвана от собствените й играчи като „гений“.

< p>Като начало, холандският мозък е доказан победител както на терена, така и в дупката, с две европейски титли на УЕФА за жени, включително една с Лъвиците.

53-годишната- старата също има опит с финал на Световно първенство за жени с родната си страна Холандия - въпреки че вкуси загубата от страхотен отбор на САЩ в последния турнир през 2019 г.

Вигман ще се стреми да поправи тези грешки и да вдигне най-ценният трофей в международния футбол с Лъвиците в неделя.

„Преди се преструвах, че съм момче“

Ако го направи, това ще бъде кулминация на години упорит труд за Вигман, която за първи път се влюбва в спорта като младо момиче, докато играе футбол по улиците на родния си град Хага.

„Обичах спорта, така че се занимавах с толкова много различни спортове, но винаги е бил футбол“, каза тя пред The ​​Guardian по-рано тази година.

„Като малко момиче, когато бях на пет или шест години, на момичетата не беше позволено да играят футбол, но аз просто харесвах футбола и моите родителите никога не са вдигали шум."

Всъщност Вигман каза, че е играла "незаконно", като се е маскирала като момче.

Вигман: "Всеки е добре дошъл в играта"

"Когато Започнах да играя футбол като шестгодишно момиче, на което не ни беше позволено да играем, така че играех нелегално", каза тя пред BBC Radio 5 Live по-рано тази година.

"Имах много къса коса, изглеждаше малко може би като момче и имах брат близнак, така че тъкмо започнахме да играем и всички казаха „това е добре“.“

Звезда на и извън терена

< p>Въпреки липсата на съоръжения за млади момичета по онова време, талантът на Вигман не остава незабелязан.

На 17 години тя вдига първата си шапка за Холандия - първата от нейните 104 изяви за страната си - и получава покана да учи в Университета на Северна Каролина, където играе заедно с бъдещи звезди на САЩ като Миа Хам. в САЩ Вигман се завръща в Холандия, където работи като учител по физическо, докато играе за клуба Ter Leede, с който печели две шампионски титли и купа на Холандия.

Бивш съотборник, Жанет ван дер Лаан , който играеше заедно с Вигман в Ter Leede, я описа като „истински победител“.

Говорейки за подкаста на Sky News Daily, тя каза: „[Футболът] е нейната страст.

„Тя е открит и прозрачен човек, но очаква нещо. Тя очаква най-доброто през цялото време. Но мисля, че вървят добре заедно."

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате своите подкасти

След като окачи ботушите си през 2003 г., Уигман стана мениджър на Тер Лийд в 2006 г. и спечели първите си отличия от дъгата през следващата година, спечелвайки шампионата и купата на Холандия.

Тя се присъедини към ADO Den Haag през 2007 г. при формирането на Ередивизи за жени - титла, която ще спечели като мениджър през 2012 г.

Международната сцена привлече Вигман, която се присъедини към холандския женски отбор през 2014 г. като помощник-треньор, преди да стане мениджър през 2016 г.

Прочетете повече:
Равно заплащане за „дългосрочна цел“ на английските Лъвици
Лъвиците не искат да напуснат Австралия без най-голямата награда

В рамките на шест месеца тя трансформира отбор с четири загуби в пет приятелски мача в шампионките на Евро 2017 за жени.

Нейният отбор почти спечели Световното първенство за жени 2019 две години по-късно, но загуби на финала от отбор на САЩ, смятан за един от най-великите в историята на женската игра.

Изображение: Треньорът на Англия ще се надява да изтрие спомените си от поражението си от САЩ през 2019 г.

Призванието на Лондон

През август 2020 г. Вигман беше назначен за нов шеф на Лъвиците - ставайки първият небритански постоянен мениджър на отбора, но не можеше да започне до септември 2021 г.

Тя постигна незабавен успех, започвайки с победа с 8-0 срещу Македония и пет мача по-късно, око- постигна победа с 20-0 над Латвия – най-голямата победа в историята на Англия.

Изображение: Вигман бе представен като новия мениджър на Лъвиците през септември 2021 г.

Този успех обаче щеше да бледнее в сравнение с миналото лято на УЕФА Победа за жени на Евро 2022 на Уембли – първият трофей от старши отбор на Англия след победата на Световната купа за мъже през 1966 г.

Това беше исторически момент, както на терена, така и извън него, и такъв, който не беше загубен на Wiegman.

„Светът около нас ще се промени. Положително е, но и ние трябва да го осъзнаваме. Но сме променили обществото. Това е, което искаме“, каза тя на пресконференция след мача.

Изображение: Вигман празнува с трофея на Евро 2022

Последваха лични почести за Вигман, която получи наградата на УЕФА за Треньор на годината на жените за 2021- 22 и Треньор на жените на FIFA за 2022 г.

Тя също взе почетен CBE за заслуги към футбола.

„Феноменален треньор и гений“

В същото време печелейки трофеи и награди, Wiegman също спечели сърцата и умовете в съблекалнята си, като редица Лъвици възхваляваха нейния стил и управленски умения.

Изображение: Wiegman беше описан като „удоволствие да се работи с“

Вратарят на Англия Мери Ърпс каза, че нейният „живот се е променил“ след пристигането на Уигман, докато нападателят Рейчъл Дейли по-рано тази година описа Уигман като „гений“.

Кей Косингтън, женски технически директор във ФА, която самата е ключов в развитието на Лъвиците, описва Вигман като „удоволствие да се работи с нея“.

„Тя е изключителна. Тя е трудолюбива, тя е победител, както всички сме виждали, и е просто страхотен човек, за да бъдеш наоколо“, каза тя.

Лъвиците празнуват в съблекалнята

„Мисля, че това е културата, която тя създава. Мисля, че това е яснотата и последователността, с които тя действа.

„Мисля, че тя е в състояние да адаптира ясната, последователна игра в стил и тактическа изтънченост по време на турнири.

“ Но също така тя е в състояние да доведе наистина страхотен екип от резервен персонал и помощен персонал по време на пътуването, за да й помогне да успее. И това е доказателство за нея и характера, който тя е.“

За Алесия Русо, забележителна звезда както на този турнир, така и на Евро 2022, ключът към успеха на Вигман с Лъвиците се връща към тази важна дума - доверие.

В неделя обаче феновете на Англия ще бъдат тези, които ще се доверят на Вигман, надявайки се, че тя може да организира друга историческа победа - такава, която най-накрая ще сложи край на почти 60 години Световно Чашата е наранена.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР