Сърбия потъна в скръб след трагедията в Белград, където 8

...
Сърбия потъна в скръб след трагедията в Белград, където 8
Коментари Харесай

Бащата на стрелеца от Белград ще се изправи пред съда утре

Сърбия потъна в тъга след нещастието в Белград, където 8 деца и един охранител починаха от патроните на 13 годишен възпитаник от същото учебно заведение. Днес от експертизите стана ясно, че той не е работил под въздействието на опиати, алкохол или медикаменти. Стрелял е не с един, а с два заредени револвера - и двата, благосъстоятелност на татко му, който на следващия ден ще бъде изправен пред съда.



Молитви в памет на жертвите и признателност за избавения живот насочат близки, съученици или изцяло непознати. Рисунка на убития охранител Драган Влахович го изобразява като Супермен, а десетки са благодарствените послания към него.

Александър Митич е татко на две девойки. И двете му деца са изгубили свои другари при нещастието. Смята, че аргументите, окървавили Белград, са сложни.



" Наистина са ужасени, пробват се да овладяват страстите. Достатъчно са огромни, с цел да схващат какво се случи и мисля, че в идващите дни ще става по-тежко. Разбрах за стрелеца от хора, които го познават. Изглежда, че е бил момче без забележими аргументи да извърши сходно нещо. Тихо момче с триумфи в учебно заведение, по тази причина е мъчно да се схванат претекстовете му. Чуват се разнообразни версии, спекулации, в това число за тормоз в учебно заведение, за проблеми в фамилията, че е бил отчаян. Всичко това може да бъде единствено част от пъзела, не можем да съдим, да даваме оценки за такива ужасяващи закононарушения ", сподели Митич.

Амбициозно момче с лек говорен недостатък - по този начин разказват 13-годишния Коста, който месец възнамерявал по какъв начин да убие деца от изработен от него лист.

" Когато е почнал да стреля в класната стая, децата са пробвали да се скрият под чиновете. Няколко от тях даже са съумели да скочат през прозореца на постройката в устрема си да се спасят. За страдание тези, които са останали в стаята, са станали жертви на стрелбата ", изясни журналистът Милан Драонич.



Снимки: БГНЕС



Докато проверяващите и обществото към момента търсят отговорите за претекстовете, които са подтикнали 13-годишно момче да извърши такова ужасяващо всеобщо ликвидиране, данни на неправителствени организации слагат въпроса за огромното количество незаконно оръжие в Сърбия.

" Тука беше един безпорядък, в който всеки от родителите търси детето си и не знае нищо за него. Знаеше се, че има жертви, само че никой не знаеше дали детето му е сред тях. Другият проблем е какъв брой законно и нелегално оръжие има в Сърбия, останало от някогашните юговойни. И аз през днешния ден открих информация от Белградския център за непоклатимост, в която се споделя, че жителите разполагат в района с девет пъти повече оръжие от армията и полицията. И в това отношение класацията се води от Сърбия и Черна гора, които разполагат с по 40 броя леко оръжие на 100 поданици. Повечето от това оръжие е нелегално ", описа Ели Юрукова, сътрудник на БГНЕС, която се озовава на мястото на нещастието малко след стрелбата.

Разследващи и през днешния ден влязоха в учебното заведение, а от на следващия ден в Сърбия стартира тридневен печал поради ужасяващата покруса, която е без аналог в новата история на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР