Сърбия победи Канада с 95-86 и стигна до финала на Световното първенство по баскетбол

...
Сърбия победи Канада с 95-86, за да стигне до финала
Коментари Харесай

Сърбия победи Канада с 95-86, за да стигне до финала на Световното първенство по баскетбол за мъже, където ще се изправи срещу Германия или Съединените щати.

Богдан Богданович беше най-резултатен за Сърбия с 23 точки в петъчния полуфинал в столицата на Филипините Манила, следван от Огнен Добрич и Никола Милутинов, всеки от които вкара по 16.

Отборът на Светислав Пешич водеше с 52-39 на почивката и така и не изпусна преднината, налагайки волята си в боя и контролирайки дъските.

За Канада RJ Barrett вкара 23, но Shai Gilgeous-Alexander, водещият голмайстор, подавач и рикошет в отбора, остана без гол в първите 15 минути при плътно покритие и проблеми с фалове.

Той завърши мача с 15 точки, две борби и девет асистенции, далеч под средната му стойност за турнира от 25 точки на мач.

Сърбия, победителят от 1998 и 2002 г., се състезава без най-добрия си играч Никола Йокич, който реши да не играе на Световното първенство, след като изведе Денвър Нъгетс до шампионата на НБА през юни, като си даде време за почивка преди очертаващата се титла защита.

Сърбия също трябваше да се прегрупира по време на турнира след шока от загубата на резервния нападател Бориса Симанич, след като той се нуждаеше от отстраняване на бъбрек след удар с лакът в мач срещу Южен Судан.

Канада започна турнира с категорична победа 95-65 над действащия олимпийски сребърен медалист Франция и имаше втория най-нисък коефициент – след Съединените щати – за спечелване на златото за първи път в историята си. Но се натъкна на множество проблеми с фаул в началото на полуфинала, което попречи на защитата да влезе в правилната посока, което на свой ред попречи на атаката да получи лесни кошове.

Сега канадците ще се изправят срещу загубилия Германия-САЩ за бронза в неделя, когато ще се опитат да спечелят най-значимия си международен медал след спечелването на среброто на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

Сърбия загуби от САЩ със 129-92 на финала на изданието на турнира през 2014 г. в Мадрид, Испания. Балканската нация загуби на четвъртфиналите на турнира в Китай през 2019 г.

САЩ играят с Германия в 12:40 GMT в петък за другия слот в неделния финал.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР