Сърбия няма да се присъедини към НАТО, защото не може

...
Сърбия няма да се присъедини към НАТО, защото не може
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия няма да стане член на НАТО, защото помни убитите деца през 1999

Сърбия няма да се причисли към НАТО, тъй като не може да не помни децата, убити по време на експанзията на алианса против нея през 1999 година, сподели сръбският президент Александър Вучич на избирателен протест в Кикинда в понеделник.

„ Вярвам, че Сърбия не би трябвало да се причислява към НАТО. Сърбия е свободна страна и военно неутрална страна. Сърбия сама ще пази своята земя и небето си ", съобщи той.

" Но позволете ми да ви кажа нещо: наш дълг е да прощаваме и наш дълг е да не забравяме.Да не забравяме 11-месечната Божана Тошич, убита в Мердаре, до Куршумлия, да не забравяме дребната Милица Ракич, убита в Батайница, и да не забравяме дребната Саня Миленкович, убита във Варварин.Нямаме право да забравяме това ", безапелационен бе сръбският водач.

" Ще станем доста по-силни, в сравнение с бяхме в тези дни, когато безотговорните, арогантните и самонадеяните ни бомбардираха и водеха нападателна война против нас и страната ни “, сподели Вучич.

Агресията на НАТО против Югославия през 1999 година продължи 78 дни. Ръководството на алианса твърди, че главната причина за интервенцията с кодово име Съюзни сили е предотвратяването на геноцида на косовските албанци. Според източници на НАТО неговите самолети са направили 38 000 полета и са нанесли 10 000 бомбардировки.

Бомбардировките убиха, съгласно разнообразни оценки, 3500-4000 души, а други към 10 000 (две трети от тях цивилни) бяха ранени. Материалните вреди възлизат на 100 милиарда $.

През трите месеца на бомбардировките силите на НАТО хвърлиха върху Сърбия 15 тона обеднен уран в бомби и снаряди. След това процентът на рак в страната се повиши преди всичко в Европа. През първите 10 години след бомбардировките към 30 000 са развили рак и почти 10 000-18 000 от тях са умряли.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР