Сърбия никога не е предприемала едностранни стъпки - нито заради

...
Сърбия никога не е предприемала едностранни стъпки - нито заради
Коментари Харесай

Сръбският външен министър призова Прищина да премахне митата на сръбските стоки

Сърбия в никакъв случай не е предприемала едностранни стъпки - нито поради Съюза на сръбските общини, нито поради едностранното решение на Прищина да конфискува имуществото на "Трепча ", а разговорът сред Белград и Прищина, блокиран поради решението да бъдат въведени стопроцентни мита на сръбските артикули, може да продължи, откакто Прищина анулира това решение, съобщи сръбският външен министър Ивица Дачич в Ню Йорк, оповестява белградският вестник "Политика ".

Надявам се, че Прищина ще анулира наложените такси, защото това би било рационално и би отворило порти за диалози. Обаче в случай че те не създадат това, ще бъде ясно, че не желаят диалог, не желаят съглашения, не желаят да вършат взаимни отстъпки, а желаят да водят политика на шантаж, декларирал Дачич.

На съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Косово той напомни, че диалозите сред Белград и Прищина се водят към този момент 6-7 години и през този интервал е имало напредване, от време на време по-голямо, а от време на време по-малко, само че се е разговаряло. Аз, като министър председател, тогава подписах Брюкселското съглашение. За страдание, това съглашение до ден сегашен не е изцяло приложено, а в този момент сме във фаза, че диалози в Брюкел няма и всички доста добре знаят за какво, изтъкнал Дачич.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации реши през вчерашния ден да понижи броя на съвещанията, които води за Косово, под натиска на Съединени американски щати и европейските им съдружници, които декларират, че Организация на обединените нации има по-важни рецесии за разискване. Членовете на Съвета за сигурност се договориха съвещанията за Косово тази година да бъдат три, а през 2020 година - две.

Русия е срещу опитите на западните страни да сведат към най-малко разискването в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на обстановката в Косово, съобщи непрекъснатият съветски представител в Организация на обединените нации Василий Небезня. Според него зад думите, че няма какво да се разисква и обстановката е спокойна прозира стремежът да бъде скрита от интернационалната общественост истината за действителната обстановка в региона и за подмолните игри към Косово.

Вестник "Данас " оповестява, че посланиците на Съединени американски щати в Белград и Прищина са призовали Сърбия и Косово да прекратят провокациите. Кайл Скот и Филип Коснет приканиха Косово да отстрани митата на стоките от Сърбия и Босна, Сърбия да отговори по градивен метод, двете страни да прекратят взаимните провокации и Белград и Прищина да се върнат към разговора, който води Европейският съюз. Ако извършите това, сме оптимисти, че ще можем да реализираме историческо съглашение за нормализиране на връзките през 2019 година, декларирали двамата посланици в авторски текст за прищинския вестник "Зъри " и белградския вестник "Политика ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР