Сърбия между Русия и Запада “Милиони блестящи частици в едно

...
Сърбия между Русия и Запада “Милиони блестящи частици в едно
Коментари Харесай

Русия и ЕС се сблъскаха на Балканите. Добре, че е Бойко

Сърбия сред Русия и Запада

“Милиони блестящи частици в едно само обръщение за приятелство и взаимност ". Това са думи на сръбския президент Александър Вучич за частиците, втъкани в новата мозайка, представяща възнесението на Христос, на централния купол на храма "Свети Сава " в Белград. Тя беше показана на 22 февруари от Вучич и гостуващия в страната външен министър на Русия Сергей Лавров.

Това е един от най-големите планове на мозаечна декорация в света, тежи 40 тона и е подреждана в Москва в продължение на една година, а по-късно е превозена в Белград. Дело е на 90 съветски художници, отпред с фамозния Николай Мухин. Изработването й е финансирано от съветската компания "Газпромнефт " с 4 милиона евро, гласяха формалните известие от събитието.

В този ред на мисли говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, която съпровожда Лавров, получи от външния министър Ивица Дачич букет цветя във формата на сърце като "дар от целия народ за нейните изявления в отбрана на сърбите ".

И в случай че това са чисто алегорични сигнали, то Лавров насочи няколко напълно прагматични послания.

Първото беше за Косово

Лавров увери своите домакини, че Русия няма желание да трансформира твърдата си позиция на непризнаване на косовската самостоятелност. Той посочи, че властта в Прищина би трябвало да се погрижи за личните си проблеми, в това число за обвиняванията във военни закононарушения, вместо да приканват Русия да ги признае. Лавров акцентира, че тази „ печална страница в този момент се не помни, в това число от нашите европейски сътрудници, които покровителстват прищинските управляващи ".

Дачич също счита, че Западът би трябвало да отдръпна признаването на Косово и самоуверено съобщи, че "албанската опасност е основната опасност в района ". По-късно ще забележим какво мисли президентът Вучич по този въпрос.

Второто – към Европейски Съюз и НАТО (за неутралитета на Сърбия)

Лавров съобщи, че Русия и Сърбия са сътрудници, които не си постановат нищо един на различен и че Москва поздравява напъните на Сърбия както по пътя й към Европейски Съюз, по този начин и в връзките й с Евразийския съюз. Руският външен министър подсети, че Русия не желае от Сърбия да прекрати контактите с който и да е. Винаги сме били за това сътрудниците да имат независимост на избора и да развиват политическите си връзки, сподели той.

Но Лавров счита за неуместни апелите от Европейски Съюз, че Сърбия би трябвало да синхронизира външната си политика с тази на Общността, като авансово изискване за участие, и да наложи наказания на Русия. Той подсети, че такава неточност Западът към този момент направил като притиснал Украйна да избере сред него и Русия.

В Любляна, където беше ден по-рано, Лавров съобщи: „ Смятам за безусловно погрешно, за нездравословно, някои страни да бъдат изправяни пред подправения избор - или би трябвало да бъдете със Запада, или с Изтока ". За страдание, някои наши западни сътрудници подхождат точно с такава логичност в връзките си със страните от Западните Балкани, и освен там ".

Москва получи гаранции от Белград за боен неутралитет на Сърбия. Това е „ един от най-важните фактори на непоклатимост на Балканите “, посочи съветският министър.

Москва съумя си подсигурява и друго: Сърбия няма да наложи антируски наказания. Вучич показва привързаността си към Русия с думите, че „ Сърбия в никакъв случай не е била и няма да бъде срещу Русия. Надяваме се, че в Европа ще схванат това ".

Трето – Съединени американски щати пробват да ни избутат

Руският външен министър съобщи в Белград, че Съединени американски щати се пробват да изместят Русия от европейските пазари на енергоносители, предлагайки собствен полутечен газ. Лавров е убеден, че „ забележителна част от антируските настройки в Европа са по самодейност на Вашингтон, а задачата им е опит да се откри американска военно-политическа и икономическа доминация “. Това, съгласно Москва, се прави и с опити да се измести Русия от локалните пазари на енергоносители, като европейците се принудят да преминат на по-скъп полутечен газ от Съединени американски щати.

Министърът напомни, че тази линия е била подкрепена от Европейския съюз и се е отразила отрицателно на ползите както на Сърбия и на други страни, "когато България под външно въздействие торпилира реализацията на Южен поток ". Лавров се надява, че ще бъде извлечена поука от тази обстановка и към този момент вижда „ по-разумен метод към такива значими планове като „ Турски поток “ и „ Северен поток 2 ".

Не помня толкоз прочувствен, формален във всеки смисъл, прелестен и приятелски банкет, беше заключителната оценка на Лавров от визитата му в Белград, която бе във връзка 180-тата годишнина от дипломатическите връзки сред двете страни.

Юнкер – правият път е към Европейски Съюз

Няколко дни след Лавров региона посети ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като изводът от диалозите му е, че всички са на правия път по „ европейската орбита “.

Същевременно той охлади ентусиазма, като не заяви точни дати и предизвести, че никой няма да влезе неопитен. На 25 февруари в Тирана, Юнкер сподели че 2025 година е вероятната дата за присъединение към Европейски Съюз на всички страни претенденти от Западните Балкани, в случай че те изпълнят критериите за участие.

Албания беше похвалена за "впечатляващ прогрес " в промяната на правосъдната система и администрацията, и битката с престъпността. Но управлението на страната би трябвало да реши всички огромни гранични разногласия със съседите, за предпочитане преди Европейска комисия да завърши оценката на напредъка на страните от Западните Балкани към участие в Европейски Съюз, означи Юнкер. Очаква се оценката да бъде оповестена през април.

Македония също била постигнала огромен прогрес, само че управляващите би трябвало да решат разногласието за името „ с техните гръцки другари “.

За по-малко от 12 години Черна гора съумяла да измине необикновен път, посочила мощна воля да се причисли към Европейския съюз и нейната орис несъмнено е в Европейски Съюз.

Юнкер като Лавров сложи акцент върху Сърбия. Тя е на прав път, само че би трябвало да реши разногласието с Косово, преди да може да влезе в Европейски Съюз. Европейски Съюз не може да одобри страна с нерешени териториални разногласия – това сподели Юнкер на президента Вучич.

Европейски Съюз желае правно обвързващо съглашение сред Сърбия и Косово, само че наличието на документа зависи от тези две страни.

Какво сподели Вучич

Пред европейските водачи сръбският президент бе безапелационен в европейската вероятност на страната си. Най-ясно той се изрази пред канцлера на Германия Ангела Меркел, на която гостува на 27 февруари – след срещата си с Юнкер в Белград: "Казах на канцлера, че е по-важно да целуваш земята на децата си, в сравнение с предците си, значимо за нас е бъдещето. Готови сме на компромис. И двете страни да изгубят по нещо, даже и да не бъдат удовлетворени. За народа ще бъде недопустимо Сърбия да бъде единственият губещ ".

На 28-ми в ТВ изявление Вучич сподели, че съглашението с Прищина е належащо за Сърбия, с цел да вървим наред към Европейски Съюз, с цел да имаме още повече задгранични вложения, нови фабрики, повече работни места и по-добър стандарт. В противоположен случай ще се натъкнем на естествена стена, която не може да се пробие.

Ключовата дума за него е „ компромис “ и от двете страни.

Ако не приемем, ще бъдем в задънена улица на европейския път, като Турция и Македония, а не забравяйте, че от момента, когато започнахме договаряния, удвоихме задграничните вложения, безапелационен е сръбският президент.

Борисов – Балканско „ Белене “ и Балкански Бенелюкс

За разлика от идеологически настроените Лавров и Юнкер, българският министър председател акцентира на проектите и вероятностите за Западните Балкани. Като ротационен председателстващ Европейски Съюз той събра на 26 февруари министър председателите на балканските страни на бизнес конгрес в Лондон – европейската финансова столица.

След като представител на Европейска комисия се обзаложи, че доста скоро ще има Бенелюкс на Балканите, министър председателят Борисов „ набразди “ Балканите с автомагистрали и цифрови мрежи. Анонсира и Балканско „ Белене “.

В Лондон той откри опцията на българската площадка и с към този момент купените реактори АЕЦ „ Белене “ да стане взаимен план на балкански страни. Той очерта и „ токовия “ маршрут - от България, през Подгорица в Италия. Пред Европейска банка за възстановяване и развитие и други финансови вложители Борисов очерта няколко транспортни коридора - номера 4, 8 и 10, за 30 милиарда евро с пътища, ж.п. линия и интернет. На 5 милиарда евро е изчислена цифровата инфраструктура в района.

На 1 март в София всеки от министър председателите на 6-те страни от Западните Балкани ще разгласи кой тъкмо какво ще финансира по тези планове, разгласи в Лондон Борисов. Всеки ще си каже какво от плановете е към този момент издигнато и какъв брой тъкмо финансиране е нужно за тяхното довеждане докрай. Той счита за реалистично да те за бъдат напълно приключени до 7-8 години.

"Добре, че е Бойко ", бяха споделили в Давос балкански водачи, представени от министър Лиляна Павлова, по отношение на напъните на премиера за нова европейска вероятност и инфраструктура в конфликтния район.

В София през днешния ден приключва обиколката на Юнкер, висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан.

Тримата ще вземат участие във вечеря, давана от премиера Бойко Борисов. На вечерята са поканени ръководителите на шестте страни от Западните Балкани. Срещата е подгряваща за по-важната, планувана за месец май още веднъж в София сред държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз и от Западните Балкани.

В София се чака и среща сред Вучич и водача на Косово Хашим Тачи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР