Сърбия и Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина

...
Сърбия и Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина
Коментари Харесай

Сърбия има нов празник - победата над българите при Добро поле

Сърбия и Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина през днешния ден, 15 септември, за първи път означават новия общ празник – Деня на сръбското единение, независимост и народен байрак, написа белградският всекидневник „ Политика “, представен от "Фокус ". Датата е определена в чест на френско-сръбския пробив на Добро поле против българските войски през 1918 година.

Във всички общини на Сърбия и Република Сръбска централните улици и площади ще бъдат украсени със сръбския трикольор, а Белград ще бъде увенчан с четири хиляди флагове. В допълнение, химните на Сърбия и Република Сръбска ще бъдат изпълнени на фонтана на столичния площад „ Славия “ на този ден, заяви заместник-кметът на Белград Горан Вешич.

Предвижда се новият празник да бъде маркиран във всички места на плътно престояване на сърби по света, с цел да утвърждава националното единение.

Датата 15 септември е определена, тъй като в този ден през 1918 година е осъществен пробива на Солунския фронт от съюзническите френско-сръбски сили против българската и немската армии при Добро поле. Именно тогава за Белград се открива пътя към окупирането на огромни територии на Балканския полуостров и основаването на Кралството на сърбите, хърватите и словенците, по-късно приело името Югославия. Създадената тогава федеративна страна отиде дефинитивно в историята 88 години по-късно – с референдума за обособяване на Черна гора от Сърбия през 2006 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР