Сърбия е заставена да избира между изолация и съгласие с

...
Сърбия е заставена да избира между изолация и съгласие с
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия е заставена да избира между изолация или признаване на косовското членство в ООН

Сърбия е заставена да избира сред изолираност и единодушие с всички точки от новия френско-германски преговорен проект, който включва наред с всичко друго и участието на Косово в Организация на обединените нации. Това съобщи президентът на западната ни съседка Александър Вучич в послание към нацията, предават водещите сръбски медии .

" Имаме следния избор: или, от една страна, изолираност, наказания от един или различен тип - няма по-лоши от изтеглянето на вложенията, за което ми беше непосредствено казано три пъти. Или, въпреки това, ние одобряваме всичко едновременно, което значи присъединение на Косово към Организация на обединените нации “, сподели Вучич, отбелязвайки, че избира пътя на договарянията, без обаче това да значи утвърждение на влизането на Косово в Организация на обединените нации.

По-рано в сръбските медии се появи информация за предлагането, което представителите на Франция, Германия, Италия, Съединени американски щати и специфичният представител на Европейски Съюз за Западните Балкани са показали на президента на Сърбия. Според вестник " Вечернье новости " сръбската страна е длъжна да одобри " френско-германската " идея за разговора с Косово, в противоположен случай Сърбия ще понесе следствията от отхвърли, в това число наказания против страната. Според изданието основата на проекта е Сърбия да не пречи на участието на Косово в интернационалните организации, по-специално в Организация на обединените нации.

На собствен ред най-голямата социална медия в Австрия – ORF , оповестява, че в обръщението си " Вучич загатна за приемане на проекта за нормализиране на връзките с Косово “. Западните договарящи са му дали избор дали да одобри проекта или да понесе следствията от спирането на договарянията за присъединение към Европейски Съюз и отдръпването на задгранични вложения от страната. Изправен пред сходен избор, " аз съм за пътя на компромиса, колкото и противоречив да е той “, цитира медията думите на Вучич, излъчени онлайн по локалните малките екрани.

Френско-германският проект, който стана прочут предходната есен, планува Сърбия и Косово да не се признават публично взаимно, само че да одобряват държавното си битие в сегашните граници. По-специално, Сърбия ще спре да блокира участието на Косово в интернационалните организации с дейното подпомагане на Русия, изясняват от редакцията.

" Няма подозрение, че не поддържаме присъединението на Косово към Организация на обединените нации, само че де факто бихме приели участието му “, продължи Вучич. Но още нищо не е решено, добави той. В последна сметка сръбският парламент и " може би хората “ ще би трябвало да вземат решение, заключи сръбският президент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР