Сърбинът Сретен Йосич е сочен за един от най-бруталните мафиотски

...
Сърбинът Сретен Йосич е сочен за един от най-бруталните мафиотски
Коментари Харесай

Сретен Йосич дава аудиенции във ВИП килия в затвора


Сърбинът Сретен Йосич е апетитен за един от най-бруталните мафиотски босове в Европа.

 

Вероятно това е и една от аргументите да се трансформира в обект на засилен интерес за българските мутри.

 

Йоца Амстердама, както е прочут гангстерът с дебело досие, имал серия визити от наши добре облечени предприемачи, разкриват осведомени от софийския ъндърграунд.

Според мълвата нашенците безпокоили Сретан с молби за злокобни „ услуги ”, които да свършат подчинените на боса главорези.

 

Българите останали изумени от изискванията, в които живее Йоца Амстердама в пандиза „ Забела ” в Пожаревац, родното място на някогашния югославски президент Слободан Милошевич.

Софийските тарикати разправяли, че Сретен населява ВИП апартамент съвсем като първокласния затвор, който самичък си построил колумбиецът Пабло Емилио Ескобар Гавирия, считан за един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи наркобосове в историята.

 

Емблематичният мафиот се радвал на кетъринг, като храната идвала от най-елитните заведения за хранене в Белград, откъдето пощальон я доставял всеки божи ден. Луксозната килия била оборудвана с всички нужни за живота капризи като OLED тв приемник, микровълнова, кафемашина, стерео уредба и какво ли още не…

Именно тук през последните месеци балканският предводител на мафията имал няколко аудиенции от българи, които го помолили за характерни услуги, които да бъдат свършени против солидно възнаграждение от подчинените му банди, всяващи боязън освен в Сърбия.
 

Биг босът обаче отрязал всички предложения и изпратил нашенците по живо, по крепко. Запознатите разясняват, че сърбинът има причина да стои надалеч от неприятности – свободата му е единствено на ръка разстояние.

 

Припомняме, че Сретен Йосич е зад решетките от 27 април 2009 година, когато бе задържан по съмнение, че е взел участие в убийството на хърватския публицист Иво Пуканич. В края на правосъдното произвеждане обаче той беше оневинен и вместо да бъде освободен от ареста, на 28 декември 2012 година страшилището беше изместен в Централния затвор „ Забел ” в Пожаревац, с цел да излежи 15-годишна присъда за подбудителство към убийството на Горан Марянович, именуван Гокси Бомбаш, през 1995 година

Времето, прекарано в ареста около покушението на Иво Пуканич, обаче, не е включено в присъдата. Затова и Сретен Йосич съди страната за обезщетение от 60 милиона динара, защото, съгласно него, бил безпричинно задържан и арестуван за съвсем 1300 дни в ареста.
На 29 май 2021 година той бе пуснат в отпуск за пръв път, откогато бе пъхнат на топло. Йосич е упражнил правото си на отпуск за пръв път след 12 години в килията. Според сръбския Закон за амнистията, Йоца Амстердама може да бъде освободен от пандиза до няколко месеца.
 

Сръбското издание „ Курир ” описа, че 60-годишният биг необут бил посрещнат от жена си Вера Милосавлевич и синовете си. От първия си брак Сретен е татко на Николай и Небойша, а от втория – на Джордже, Марко и Алексей.

 

Страховитият незаконен водач беше задържан в България през 2002 година, когато основен секретар на Министерство на вътрешните работи беше Бойко Борисов, по искане на нидерланските управляващи поради опасност за ликвидиране към нидерландски прокурор. Това обаче не беше потвърдено в съда и Йоца Амстердама беше върнат в Сърбия и въдворен в панделата. Белградският съд го освободи под гаранция през 2006-а година, което докара до земетресения у нас. Заради информация, че Йосич желае да си отмъсти на Борисов, тогавашния столичен кмет потегли с усилена защита от НСО.

 

Любопитен подробност е, че откакто беше окован по съмнение, че има връзка с атентата против хърватския проверяващ публицист Иво Пуканич, пред магистратите Йоца Амстердама без никакво терзание съобщи, че в края на 90-те години се бил разочаровал от сръбските специфични служби и по тази причина отпътувал за България. Тук, твърдеше наркобосът, бил защитаван от българското разузнаване, Бойко Борисов и оръжейният търговец Николай Гигов. Заради това в Народното събрание беше основана парламентарна комисия, която да ревизира тези изказвания, само че те, несъмнено, по този начин и не бяха доказани.

 

Затворът „ Забела ”, в който лежи Сретен Йосич, е именуван балканският „ Алкатраз ”. Занданът отваря порти за първите си „ гости ” през 2007 година и разполага с най-модерното електронно съоръжение за надзор и защита.

Капацитетът му е 80 пандизчии, като за всеки има самостоятелна килия. Първи негови наематели бяха няколко души от разформированите „ червени барети ”, наказани за присъединяване си в убийството на някогашния сръбски президент Иван Стамболич. Другата звезда в „ Забела ”, с изключение на Йосич, е Милорад Улемек – Легия, Той има 40-годишна присъда като уредник на атентата против първия либерален министър председател на Сърбия Зоран Джинджич през 2003 година

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР